Петрич: Време за истраживање о убијеним српским цивилима

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич, који је осудио стављање ван снаге извештаја из 2004. о Сребреници, изјавио је да је сада време да се коначно направи слично озбиљно истраживање о убијеним српским цивилима.

"Треба испитати све чињенице – и оне за које већ знамо и оне до којих би се могло доћи", рекао је Петрич у писаном интервјуу за бањалучке Независне новине.

"Сада је време да се коначно направи слично озбиљно истраживање које би говорило о убијеним српским цивилима", рекао је Петрич и додао да се не сме радити, како каже, срамотно поништавање извештаја о страдањима Бошњака.

Он је одлуку НСРС о стављању извештаја о Сребреници из 2004. ван снаге назвао "моралним банкротом" тог највишег законодавног тела у РС.

"Сви који су за такво нешто гласали показују да ништа нису научили из трагичне историје региона. РС су донели срамоту, као и свим жртвама. Не можете одбранити истину о недужним српским жртвама у селима око Сребренице тако што ћете на званични начин оскрнавити 8.000 систематски убијених муслиманских мушкараца и младића", навео је Петрич.

Упитан шта би требало урадити сада за српске жртве, Петрич каже треба испитати све чињенице – и оне за које већ знамо и оне до којих би се могло доћи, али без политизације и злоупотреба.

"Те жртве тако нешто нису заслужиле. Али немојте по други пут муслиманске жртве скрнавити", навео је и додао да је Бањалука у томе заказала.

Нада се, каже, да има довољно просвећених Срба и Српкиња који ће преузети моралну одговорност за сребреничку трагедију.

"То је обавеза сваког европског цивилизованог народа. И ми Аустријанци смо то морали научити након Хитлерових злочина, којима смо били саучесници, а од којих смо дуго окретали главе. Ми јесмо с једне стране били Хитлерове жртве, али смо били и саучесници у злочину. Мислим да оваква двострука спознаја још није допрла до простора бивше Југославије", рекао је, између осталог, Петрич.

број коментара 20 пошаљи коментар
(понедељак, 20. авг 2018, 22:50)
anonymous [нерегистровани]

Istina je spora ali dostizna

Zasto se g-din Petric bas sada javio,zasto reaguje Stejt department,zasto se bune u Sarajevu na srpsko trazenje istine o svim zrtvama u Srebrenici i Sarajevu?
Zar Srbi nemaju pravo da se sazna istina o srpskim zrtvama,kome to smeta?
Zapad i protagonisti zapadne promuslimanske i prohrvatske politike u BiH i Hrvatskoj su se sada javili jer znaju da su godinama pisali lazne scenarije o stradanju Muslimana,a o Srbima,koje su,od prvog dana rata,stavili van zakona,nije bilo ni rijeci.
Sad dolazi vrijeme da se dokaze istina pa je Zapad nervozan.

(понедељак, 20. авг 2018, 21:47)
anonymous [нерегистровани]

e da..pustili ste da nas Srbe pobiju i protjeraju. ..

Stvorili ste ovdje na zapadu laznu propagandu protiv nas...
poubijali nas i protjerali sa ognjista. ...

Tko je mogao od Srba - branio se...a vi ste nas u odbranu proglasavali napadima. ..
zmirili ste na veliko stradanje Srba oko Srebrenice. ..Bratunca...Krajine. .Kosova..

Pakraca. .Daruvara....nestali smo tamo...
sramotno kakve izjave dajete i nepostujete Srpske zrtve. ...

(понедељак, 20. авг 2018, 21:36)
anonymous [нерегистровани]

a sta vi radite sa Srpskim zrtvama u Hrvatskoj. .

To nije oko 7 ili 5 hiljada. ..
to je oko Preko 150 000 Srpskih zrtava. ..
od Jasenovca...Jadova. ..Paga...Oko Srebrenice....Oluja i Bljesak. ..Kosovo...

Procitajte jos jednom - preko 150 0000 neduznih..civili....zene i djeca....starci...
a u NATO bombardiranju preko 2000 ....

I vi mi govorite o zrtavama. ...
pa Srbi su najvise stradali. ...
necuveno kako to zataskavate. ..

(понедељак, 20. авг 2018, 21:28)
anonymous [нерегистровани]

Drago nam je da komentari

sadrze istinu i ono sto ti "demokrate" hoce nama Srbima da "ucine dobro."
Koji interes iza toga stoji, to cemo tek videti - pa shvatiti njihovo "dobro" nakon koliko godina - molimo vas izbrojite. Cisti cinizam.

(понедељак, 20. авг 2018, 20:45)
Горан [нерегистровани]

А Хришћанке жртве?

Сви на западу су се толико заузели за Муслиманксе жртве. А нико од њих за Хришћанске жртве. Толико о Хришћанству у западној Европи. Хришћани за њих нису постојали, постојали су само Муслимани. Ало Волфганг, од ти 8000 убијених Муслимана, колико је њих страдало у борбама око Сребренице? Прво сте им дали оружје и подршку, па када су изгубили битку и били потучени до ногу, онда сте их прогласили Муслиманским цивилима.

(понедељак, 20. авг 2018, 20:41)
anonymous [нерегистровани]

Sto ce nam ...

skociti na nos ,ova paznja stranih dobrocinitelja .Sta i koliko im je neko obecao za uzvrat ,da nas bar malo u recima pomenu ,da i mi shvatimo da postojimo ,jer smo sami sebe zaboravili ,a kamo li svet.Mutno sve oko nas ,....

(понедељак, 20. авг 2018, 20:31)
anonymous [нерегистровани]

Naknadna pamet

Ja bih voleo da doticni gospodin kaze, zasto pitanje ubijenih srpskih civila nije pokrenuto ranije, na primer za vreme njegovog mandata na mestu visokog predstavnika u BiH? Najlakse je sad pricati 'treba ovo, treba ono' kad su mnogi zlocinci, a i svedoci i preziveli, pomrli...

(понедељак, 20. авг 2018, 20:31)
BorchaSRS [нерегистровани]

Дакле...

...за оне које знамо и за које треба сазнати, а дотични био годинама високи представник и све обавјести о злочинима над Србима стављао у фиоке и сад му стало до убијених Срба због присилно донесене одлуке о Сребреници коју је влада Републике Српске оспорила.

(понедељак, 20. авг 2018, 18:48)
Воронцов [нерегистровани]

Као да се није знало за српске жртве

Наравно да су представници тзв. Међународне заједнице морали знати за српске жртве али их то једноставно није занимало из јасних разога. Што се тиче Бошњачких жртава у Сребреници требало их је још у доба првог извештаја што прецизније пописати и посебно евидентирати погинуле у борбама, а посебно ликвидиране заробљенике и цивиле. Никоме не би требали сметати што прецизнији подаци. Сасвим очекивано да би сметао сваки покушај тражења оправдања за ликвидације недужних јер оправдање за злочин не постоји.. Како тренутно ствари стоје прича о Сребреници и даље ће послужити за расправе српских и бошњачких политичара и свакако да су је подесили управо пред изборе.

(понедељак, 20. авг 2018, 18:19)
anonymous [нерегистровани]

Zlocini nad Srbima...

...su se gos.Petricu desavali pre bitke za Srebrenicu,a ono sto je najgore,zlocinci koji su cinili masakre imali su bazu u "zasticenoj zoni"!?
Sama ta cinjenica ukazuje na to da ste vi znali za te zlocine od pocetka i da ste ih svesno sakrivali sto je samo po sebi ,takodje zlocin!!!