Влада Црне Горе објавила документ у ком не искључује војну претњу

Подгорица не искључује могућност директне војне претње, мада је због места и важне улоге коју има у стабилности региона та опасност битно смањена, пише у предлогу стратегије националне безбедности Црне Горе која је прошле године примљена у НАТО.

У том документу црногорске владе, како пишу поједини подгорички медији, наводи се да безбедносну ситуацију у Црној Гори треба посматрати и у регионалном контексту, јер припада и балканској и медитеранској регији.

"Део је региона који је у претходном раздобљу претрпео динамичне промене и грађански рат. Имајући у виду историјско насљеђе и позитивне трендове након обнављања независности, Црна Гора има специфично место и важну улогу у стабилности региона", наводи се у документу.

Додаје се да Црна Гора дели стратешки приступ изазовима, ризицима и претњама националној безбедности који су дефинисани стратешким документима НАТО.

"Регион је још оптерећен догађајима из прошлости и нерешеним проблемима, што може узроковати дестабилизацију на појединим подручјима", наводи се у предложеној стратегији и додаје да "као последица смањења војних снага у регији, интеграција земаља у НАТО и ЕУ и развијања политике поверења, сарадње и партнерства, опасност од директне војне претње Црној Гори је битно смањена, али се не може искључити".

Констатује се и да су промене на геостратешком плану утицале да Западни Балкан поново постане зона јаког интереса међународних актера, чији је примарни циљ спречавање даљег европског и евроатлантског пута појединих држава регије.

"То условљава конкретне акције према региону, посебно хибридног карактера, што је озбиљан сигурносни изазов и може имати битне последице по регионалну стабилност и успорити интеграцијске процесе", каже се у документу.

Црногорски министар обране Предраг Бошковић је раније рекао да су главни разлог доношења нове стратегије измењене безбедносне околности, не само у Црној Гори него и у региону и Европи навевши како 2008. када је писана последња стратегија, није било ни мигрантске кризе ни сукоба у Украјини између владе и проруских побуњеника које подржава Русија, преноси портал Индекс.

"Није било свега што се дешавало задњих десет година, покушај тероризма у Црној Гори, различити интереси на Балкану који су се сукобили", навео је Бошковић.

Црногорски парламент би требало да у октобру расправља о владином предлогу стратегије националне безбедности Црне Горе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи