Грчка први пут после осам година није у кредитном програму

Грчка је успешно окончала последњи трогодишњи кредитни аранжман еврозоне који је имао за циљ да помогне званичној Атини да преброди економске тешкоће изазване дужничком кризом. У оквиру Европског стабилизационог механизма тој земљи је обезбеђено готово 62 милијарде евра од 2015.године, а тај новац је искоришћен за реформу привреде и докапитализацију банака.

Крај кредитног аранжмана значи да Грчка први пут за осам година може да позајмљује новац на финансијском тржишту. Заједно са помоћи добијеном од ММФ-а, кредити дати Грчкој од 2010. године достигли су 260 милијарди евра, што је највећа сума у историји финансијске помоћи некој земљи. Од европских партнера стигла је честитка.

"Могу да кажем да је од данас програм Европског стабилизационог фонда успешно завршен за Грчку. Први пут од 2010. године та земља може да стане на своје ноге. То је било могуће захваљујући изузетним напорима грчког народа, доброј сарадњи нашег механизма и актуелне владе и подршци европских партнера кроз кредите и олакшавање грчког дуга", рекао је Марио Кентено, директор Борда гувернера Европског стабилизационог механизма.

Као услов за дате кредите било је то да грчка влада мора да уведе низ непопуларних мера штедње.

Грчка привреда је постепено расла последњих година, али је и даље у минусу од 25 одсто у односу на период пре дужничке кризе.

Централни атински трг Синтагма био је поприште честих протеста незадовољних Грка протеклих година, а један од власника киоска на том тргу добро памти то време.

"Мислим да је у лето 2010. године било највећих нереда. Осетио сам као да сам протагониста ратног филма 'Вод' Оливера Стоуна. Било је сузавца на све стране, запаљивих бомби, каменице су летеле на нас. Мој киоск је на средини трга, нисам знао шта да радим, да напустим свој објекат или да га штитим. Ништа слично не памтим, каже Христос Папагеоргију, власник киоска.

Грчка од данас сама управља својим економским пословима, али ће ипак бити под појачаним надзором Европске комисије, што би требало да осигура да се убудуће не одустане од реформи које су договорене са кредиторима. 

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 20. авг 2018, 12:13)
Marinko [нерегистровани]

Koje Bravo

Alo Grcka je Bankrot od 2010 godine i nece moci da se OPORAVI ZA 100 godina i vise. svaki Grk Duguje 38000 evra Standard Rapidno pada svaki Mesec. Grcka Umire polako a Sigurno Spolasnji Dug je 438 miljardi evra nije mi jasno sta ima tu da se kaze Bravo .

(понедељак, 20. авг 2018, 11:36)
anonymous [нерегистровани]

Bravo za Grke !

Uspjeli su uz pomoc "prijatelja" da budu u duznickom ropstvu dok postoje. Mogu i dalje uzimati kredite od zapadnih "saveznika", uz "povoljnu" kamatu i vracati je redovno, a glavnica samo raste i tako dok postoje.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:08)
anonymous [нерегистровани]

Srpski turisti

Sta mislite koliko smo para istresli u grckoj za sva ova leta?!

(понедељак, 20. авг 2018, 09:54)
anonymous [нерегистровани]

Grcka...

Nije u kreditnom programu a situacija nikad gora. Poplave su odnele skoro 30 zivota, Pozari 100 plus. Grckoj treba pomoc Srbije. Disfunkcionalna drzava je drzava u haosu a to se dogadja Grckoj.

(понедељак, 20. авг 2018, 09:43)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Ispunila naredbe i zelje NATOp.

Grcka!Ispunila i zelje i naradbe NATOp.,,priznala
kompletno "Republiku Makedoniju"..Pogorsala odnose sa Rusijom,,I od sada je veran saveznik zapada...