Румунска министарка: Демонстранти напали полицајце, истрага и због претеране силе

Кармен Дан, румунска министарка унутрашњих послова, огласила се први пут у јавности поводом недавних сукоба полиције и учесника антивладиних протеста у Букурешту, наводећи да је тог дана на стотине демонстраната напало припаднике полиције.

Ово је прво обраћање министарке Кармен Дан после протеста 10. августа на којима су избили сукоби у којима је 450 људи повређено.

Кармен Дан је рекла да је министарство идентификовало до 1.000 људи који су током протеста починили насиље.

Позивајући се на извештај министарства од 90 страна, Дан је рекла да је и полиција под истрагом због сумње да је у пет случајева дошло до претеране употребе силе против мирних демонстраната.

Министарка полиције тврди да су медији објављивали снимке који би могли да наведу на погрешан закључак како би се нашкодило влади.

Након што је завршила излагање, министарка није желела да одговара на питања, пренео је АП.

Током сукоба с демонстрантима, полиција је испалила сузавац и користила водене топове, подсећа америчка агенција.

Премијерка Румуније Вјорика Данћила упутила је пре два дана писмо председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру у којем оправдава употребу силе против демонстраната током антивладиног протеста.

Она, наиме, тврди да други политичари, укључујући председника Клауса Јоаниса, покушавају да "насилно уклоне легитимну владу".

Њен први коментар о протестима уследио је након што је портпарол ЕУ Кристијан Шпар у четвртак оценио да су "мирни протести завршени насиљем, а да насиље никад не може да буде решење у политици".

Премијерка у писму Јункеру наводи да су демонстранти покушали да пробију кордон полиције око владиних канцеларија и да су полицајци у складу са законом одговорили на насиље.

Румунска специјална полиција суочава се са оптужбама за прекорачење овлашћења на мирним протестима 10. августа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво