Градоначелници Београда, Загреба и Сарајева први пут заједно о сарадњи

У Сарајеву су се први пут састали градоначелници Београда, Загреба и тог града, где су разговарали о унапређењу сарадње три престонице. 

Градоначелници Сарајева, Београда и Загреба – Абдулах Скака, Зоран Радојичић и Милан Бандић – након састанка су истакли значај овог сусрета, те да су се договорили да се три престонице повежу у заједничку туристичку руту. 

Наредна трилатерала, најавили су, биће одржана у Загребу, а затим у Београду, а градоначелници су изразили жељу да овакви сусрету постану традиционални. 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да су се на заједничком састанку сложили да је сарадња између Београда, Сарајева и Загреба веома важна за све. 

"Стабилност и ред су значајни за све нас, а у складу с тим ћемо даље радити и усмеравати наше напоре да се нађу решења која ће дугорочно омогућити свима да живе у благостању", казао је Радојичић. 

Сложили смо се, казао је, да је развој у свим областима, као што су туризам, култура, привреда или спорт, подједнако важан за све нас. 

Градоначелник Београда је изјавио да су стабилност и мир веома значајни за све у овом региону.

"Стабилност и мир су изузетно значајни за све нас и, у крајњој инстанци, то ће значити да сви грађани могу да осете економски просперитет", рекао је Радојичић након састанка.

То је, назначио је, у складу са политиком коју воде Србија и председник Александар Вучић када је реч о дијалогу са Приштином и трајним решењем тог питања, које ће омогућити да сви у овом региону живе боље.

Туристичка рута сва три града  

Први човек Загреба Милан Бандић рекао je након састанка да сви очекују да се шири добра вибрација и да у тој сарадњи људи проналазе срећу за бољи живот. 

"То је наш циљ. Свих 19 година сам се трудио да истрајем на томе", истакао је Бандић и најавио да ће се београдским и сарајевским колегама састати и пре наредне трилатерале. 

Време је, казао је, да Загреб и Београд нешто конкретно потпишу. 

"Ми треба то заједно да урадимо. То треба да буде наша мисија. Синоћ смо имали добру вечеру на којој смо разговарали, мислим да то треба чешће да радимо", навео је Бандић. 

Према његовим речима, оно што је заједничко трима престоницама су "прекрасни људи" који очекују више сарадње и бољи живот у сва три града. 

Домаћин овог сусрета Абдулах Скака истакао је да је стабилност главних градова три државе предуслов и за стабилност БиХ, Србије и Хрватске. 

Разговарало се, каже, о туристичкој рути коју ће заједно формирати с туристичким заједницама, с циљем да главни градови буду повезани у заједничку дестинацију. 

"Позвао сам градоначелнике да буду део и нашег великог пројекта, а то су Зимске олимпијске игре за младе, које ће бити одржане 2019. године, а које реализујемо заједно с градом Источно Сарајево", рекао је Скака. 

Додао је да Сарајево, Загреб и Београд бележе раст туриста, а туристичко повезивање би продужило боравак туриста на овим просторима, посебно оних који долазе са Далеког истока. 

"Наше туристичке заједнице ће јасно направити планове, а верујем да ћемо на састанку у Београду крајем године на самиту градоначелника потписати такав документ", казао је Скака. 

Градоначелници Сарајева, Загреба и Београда након првог трилатералног радног састанка и обраћања медијима, упутили су се у лагану шетњу староградским језгром Сарајева.

Они су на "Слатком ћошету" попили кафу, а градоначелник Загреба је мимо проткола ушао у продавницу обуће у потрази за популарним "старкама".

Делегације су, преноси портал Кликс, уживале у угодном дану док су их пролазници поздрављали.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво