Додик: Поносан сам на Скупштину, поступила је одговорно

Стављањем ван снаге спорног Извештаја о Сребреници из 2004. године, Народна скупштина Републике Српске на врло одговоран начин завршила је рад у овом сазиву, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Као председник РС изражавам задовољство чињеницом да је одговорност према Српској и нашем народу јуче била изнад ситно партијских интереса. Како смо ми имали историјску дистанцу да сагледамо околности, актере и мањкавости из извештаја о Сребреници из 2004. године, тако ће и ова последња седница Народне скупштине у овом сазиву бити предмет анализе неких генерација политичара који ће доћи после нас, а који неће имати хипотеку какву смо ми имали 14 година, због спорног извештаја", истакао је Додик.

Додик је у изјави за Срну оценио да су народни посланици јуче учинили више за правду од свих правосудних институција заједно до сада, јер је било очигледно да се страдања у Сребреници, па и правосудни процеси, везују само за један народ.

"Ми јуче нисмо гласали против било кога, нисмо умањили ничију жртву, патњу или бол. Ми смо само као одговорни људи рекли истину, а она каже да је на том подручју почињен један од највећих злочина над Србима у протеклом рату", рекао је Додик.

Дубоко је, додао је, уверен да ће бити разума и спремности код свих да се кроз једну међународну комисију сазна пуна и права истина о страдању и Срба и Бошњака и свих других у том крају од 1992. до 1995.

"Тек тада бисмо са сигурношћу могли говорити о правом помирењу", навео је председник Републике Српске.

Нагласио је да је јучерашња одлука НСРС порука и међународној заједници како завршавају пројекти који се доносе притиском и без чињеница.

"Кад-тад ће свака противправна и противуставна одлука коју су наметали странци овде доживети судбину извештаја о Сребреници! За то се борим свих година свог мандата, за то ћу се борити и у наставку свог политичког деловања", казао је Додик.

НСРС једногласно је јуче одбацила извештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од владе да га стави ван снаге и формира две независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво