Додик позвао на консултације уочи сутрашне седнице НСРС

Председник Републике Српске Милорад Додик сазвао је консултације са лидерима свих парламентарних странака у том ентитету уочи сутрашње посебне седнице Народне скупштине. На дневном реду би требало да се нађе Извештај Комисије о догађајима у и око Сребреницe од 10. до 19. јула 1995.

Додик наводи да је крајњи циљ тих консултација да се постигне политичко јединство о веома важном питању за Српску и наглашава да ту нема никаквих скривених намера.

Каже и да је прича о наводним скривеним намерама у вези са консултацијама заправо предизборна, те да би најбоље било да се сви нађу за истим столом како би се договорили о заједничком приступу.

"Не негирамо да су почињени злочини и над Бошњацима, али исто тако сматрамо да информација није целовита, јер не укључује злочине над Србима", казао је Додик.

Додик је за Глас Српске изјавио да из те информације, такође, треба искључити елементе за које је време показало да нису тачни. 

Како преноси РТРС опозиција се највероватније неће одазвати том позиву, јер сматра да је Извештај, написан 2004. године, усвојила влада и да само она има дужност да исправи и промени његове делове.

Додик сматра да би за Републику Српску било најбоље да се и представници опозиционих странака одазову позиву на састанак.

"Када неко гради национални консензус, ни не помишља да би било ко могао да остане изван тога. Не видим разлог да неко побегне од овог питања. На крају крајева, они су били на власти када је та информација писана", подсетио је Додик.

Намера консултација је не да се сакрије било какав злочин, већ да се на основу доступних података са терена утврди нова информација, која ће моћи да послужи као релевантна за оцену тих догађаја", истакао је Додик.

Премијерка Жељка Цвијановић затражила је раније од посланика да на сутрашњој седници НСРС заузму, како је навела, зрео и озбиљан политички став о Информацији о Извештају Комисије за Сребреницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво