Заев: Споразум са Грчком отвара пут ка чланству у ЕУ и НАТО-у

Премијер Македоније Зоран Заев поручио је грађанима да земља поносно улази у НАТО и ЕУ и да је "време за одлуку".

Заев је у оквиру кампање за септембарски референдум, на којем грађани те бивше југословенске републике треба да потврде споразум са Грчком о новом имену, на Фејсбук профилу поручио да тај споразум отвара пут Македоније ка чланству у НАТО-у и ЕУ.

У Македонији је увелико у току кампања којом се грађани позивају да изађу на референдум 30. септембра и кажу "да" споразуму са Грчком.

С тим у вези је снимљено и неколико видео-спотова, који грађане треба да увере у све предности тог споразума према којем би ново име те државе било – Република Северна Македонија.

Најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ, међутим, још се није изјаснила о референдуму, а власт страхује да би та странка могла да позове своје симпатизере на бојкот, што би могло да угрози позитиван исход изјашњавања.

Зато је Заев апеловао на лидера те странке Христијана Мицкоског и њене представнике да се на предстојећем референдуму о имену Македоније изјасне да ли су за будућност земље и евроинтеграције или враћање у мрачну прошлост криминала и изолације.

У саопштењу СДСМ-а, преносе македонски медији, поручује се да 30. септембра грађани одлучују о својој будућности, чланству у НАТО-у и ЕУ са очуваним и ојачаним идентитетом.

Уверен да ће грађани на предстојећем референдуму гласати за ту бољу будућност, СДСМ  поручује да чланство у ЕУ и НАТО-у нема алтернативу.

Референдум је, кажу, истинска и историјска прилика за напредак земље и стога позивају Мицкоског и ВМРО-ДПМНЕ да се изјасне о питању референдума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво