Јоханис: Нема оправдања за бруталност полиције на протесту

Румунски председник Клаус Јоханис затражио је од министарке унутрашњих послова Кармен Ден да преузме одговорност за поступке полиције током инцидената на антивладиним протестима у Букурешту.

Клаус Јоханис је, како је саопштено из његовог Кабинета, затражио од министарке и детаљан извештај о деловању полиције на протестима, као и о томе ко је издавао наређења, преноси Ађерпес.

"Председник Румуније позвао је све органе реда да убудуће строго прате процедуре, да не реагују претерано, а нарочито да не доводе животе грађана у ризик", наводи се у саопштењу из Кабинета.

Јоханис је осудио насилне поступке, без обзира на починиоце.

"Ни у ком случају не може да постоји оправдање да некога ударите, а они који су криви за такво брутално понашање морају бити кажњени", наводи се у саопштењу.

Румунска полиција брани употребу силе на протесту 

Румунска полиција издала је саопштење у којем брани употребу силе на антивладином протесту када је повређено 455 људи, укључујући тридесетак припадника полиције.

Маријус Милитару, портпарол румунске специјалне полиције, рекао је да је 70 људи, међу којима 11 припадника полиције, хоспитализовано претходне ноћи и да је полиција поднела пријаву против осам лица.

Нема извештаја о томе да неко има повреде опасне по живот, али Милитару каже да је једна полицајка "брутално претучена" и да има тешке повреде кичме.

Маријус Милитару истиче да је префектура у Букурешту наложила полицији да евакуише Трг победе у петак увече након једночасовног протеста испред зграде владе.

Други портпарол полиције Џорџијан Еначе рекао је да је "легитимно насиље државе" оправдано, јер су демонстранти упозорени неколико пута да напусте трг.

Сукоби су избили синоћ када су неки од десетине хиљада учесника протеста покушали да пробију полицијски кордон око владиних објеката, преноси АП.

Румуни који живе у иностранству почели су у петак протест против левичарске владе у Букурешту захтевајући њену оставку и залажући се за превремене изборе.

Припадници румунске дијаспоре који су дошли у Букурешт из европских држава да би присуствовали демонстрацијама љути су на начин на који се управља Румунијом.

Око три милиона Румуна живи у иностранству и кажу да су је напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренео је АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи