Референдум у Македонији 30. септембра

Македонски парламент одредио је 30. септембар као датум за одржавање референдума о тежњама те земље ка чланству у ЕУ и НАТО и о споразуму између Скопља и Атине о имену те бивше југословенске републике.

У 120-чланом Собрању, 68 посланика је гласало за одржавање референдума с питањем: "Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање споразума о имену између Републике Македоније и Грчке", преноси Ројтерс.

Посланици опозиционе националистичке партије ВМРО-ДПМНЕ нису присуствовали седници.

Посланици македонског Собрања гласали су о владином предлогу за утврђивање детаља референдума о споразуму са суседном Грчком о промени имена земље у Северна Македонија.

Премијер Зоран Заев је раније данас позвао опозицију да се укључи у процес и позове грађане да изађу на референдум.

"Знам да је (рефендумско) питање оно које смо и објавили – 'Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО кроз подршку договору између Републике Македоније и Републике Грчке' и знам да ће референдум да буде консултативан", навео је Заев и додао да се ради о "историјској одлуци која дефинише будућност државе".

У међувремену су чланови Државне изборне комисије (ДИК), која треба да организује референдум дали свечане изјаве пред Џаферијем у Собрању.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи