Глобус: Папа сменио кардинала Јосипа Бозанића?

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања смењује кардинала Јосипа Бозанића, а нови загребачки надбискуп биће Дражен Кутлеша, пише хрватски недељник "Глобус".

Ватикан је, према свему судећи, већ разрешио кардинала Јосипа Бозанића с дужности загребачког надбискупа, пише водећи политички недељник у Хрватској.

"Објавиће то кад им буде одговарало, али свакако до краја године. Покренут је 'процес одласка' који може завршити и Бозанићевим пензионисањем, јер 'кардинали се не смењује'", пише главни уредник Глобуса Здравко Милановић.

Највероватнији наследник Бозанића, додаје, биће поречки и пулски бискуп Дражен Кутлеша.

Потврду да се заиста нешто догађа на релацији Ватикана и Каптола дало је и неколико истакнутих свештеника који добро познају и ватиканске прилике.

Кажу, све то још није готово, али о најави промена у Загребу већ се навелико говори.

"Има само један проблем, а то је да када се унапред неко 'прогласи бискупом', ватикански врх реагује тако да га не именује. А када би се то у овом случају догодило бискупу Кутлеши, који би требало да постане загребачки надбискуп, била би то невероватна штета за Цркву. Јер, реч је о изузетном човеку, који се само може пожелети", рекао је за недељник неименовани високи извор са Каптола.

Поречког бискупа Кутлешу и сви остали хвале и подсећају да је био најмлађи хрватски бискуп када је постављен.

Здравко Милиновић у својој колумни пише да није случајно избор пао на њега. Студирао је у Риму с данашњим дубровачким бискупом Матом Узинићем и годинама је био важна карика у ватиканској хијерархији.

"Послат је да реши случај 'Дајла', врло осетљив финансијски проблем између Каптола и Ватикана. А након свега именован је на чело Комисије ХБК за односе с државом. Будући да је било уобичајено да тај политички изузетно важан посао води први човек Цркве у Хрвата, дакле загребачки надбискуп, а не неки 'провинцијски бискуп', већ тада је било сасвим јасно да Бозанић одлази, а Кутлеша долази", наводи Малиновић.

Како се наводи, није тајна да папа Фрања није био задовољан начином на који се води Црква у Хрватској, пре свега због конзервативних бискупа који су својим десничарењем, а нажалост и подилажењем пораженим идеологијама, често компромитирали Цркву.

Пензионисањем неких старих бискупа отворила се могућност да папа именује оне који су били супротност старој генерацији.

"Бозанићево време је прошло и промена на челу Цркве у Хрвата била је само питање времена. Однос између либералне политике коју проводи папа Фрања и конзервативне већине у Хрватској бискупској конференцији готово није постојао", каже Милановић.

Није непознаница ни да је кардинал Бозанић упорно желео да преузме неку важну функцију унутар Ватикана, а спомињала су се и челна места неких конгрегација. То се, међутим, није догодило, а афера око "Дајле" очито је Бозанићу затворила врата Ватикана.

Ново време које је промовише папа Фрања незаустављиво куца на врата и хрватске цркве, без обзира на то што неки бискупи баш нису одушевљени потезима папе.

"Треба причекати и видети, али никада с Ватиканом не треба лицитирати именима. Изненађења су увек могућа и када се чини да је све решено", рекао је саговорник недељника с Каптола.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво