Ђукановић: Патријарх Иринеј да демантује оно што је рекао

Председник Црне Горе Мило Ђукановић каже да очекује од патријарха СПЦ Иринеја да демантује своју изјаву о положају Срба у Црној Гори.

Патријарх српски Иринеј оценио је у интервјуу подгоричком Дану да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске. 

"Мој једини коментар на то што наводите могао би бити да нико нормалан тако нешто не може помислити, а камоли изговорити. Очекујем да то патријарх демантује", рекао је Ђукановић за Антену М

На питање да ли је изјаву патријарха схватио као претњу да ће СПЦ бранити Митрополију црногорско-приморску од наводног одузимања имовине у Црној Гори, Ђукановић тврди да ће Закон о слободи вероисповести, који је у припреми, регулисати ту област "у склопу укупне државне бриге о људским правима и слободама, по највишим међународним стандардима". 

"Било чији интереси или притисци, с било ког нивоа, неће нас спречити да уредимо односе и у тој области у складу са европском праксом", поручио је Ђукановић. 

Он сматра и да неће бити неопходно да Црна Гора примењује административне мере, као што је забрана уласка у Црну Гору.

"Закони државе Црне Горе морају бити идентично примењивани на све - на наше грађане, као и на непристојне госте, па макар били и црквени великодостојници. Ипак, верујем да је идеја суверене, слободне, вишенационалне и вишеверске демократске Црне Горе толико ојачала и постала супериорна да на покушаје њеног угрожавања неће бити неопходно да примењујемо административне мере", закључио је Ђукановић. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво