Бесне пожари код Атине, становници напуштају домове

Са обе стране грчке престонице Атине бесне шумски пожари у којима су спаљене куће, становништво бежи, евакуисани су дечији летњи кампови, а над Атином пада пепео и небо је од дима прљаво наранџасте боје, наводи АП.

Први пожар избио је у боровој шуми у планинама Геранеја близу обалског насеља Кинета на 50 километара западно од Атине, на подручју између главног града Грчке и Коринта.

Против ватре се на земљи бори најмање 150 ватрогасаца, док им пет авиона који испуштају воду и седам хеликоптера помажу из ваздуха. 

Напоре ватрогасаца отежава јак ветар који често мења правац. Због пожара су евакуисана три насеља и затворено скоро 20 километара одељка два ауто-пута који повезују Пелопонез са централном Грчком. Због густог дима видљивост на ауто-путу је сведена на само неколико метара.

На снимцима грчке тв станица Скај се види да је пожар захватио куће, а да становници беже колима и моторима. Неколико сати након избијања пожара, пепео је почео да пада по центру Атине.

АП наводи да је други велики пожар избио током поподневних сати у области Пентели североисточно од Атине. Локалне власти саопштиле су да евакуишу дечије летње кампове, као и да је ватра уништила куће и аутомобиле.

Наводи се да је од дима поцрнело небо над грчком луком Рафина, одакле крећу трајекти ка неким од острва Киклада.

Грчке власти објавиле су да је трећи пожар избио у јужном делу острва Крит и да гори пољопривредно подручје и шума.

Агенција АНА преноси да премијер Грчке Алексис Ципрас, који се налази у Мостару, константно прима информације о пожарима који дивљају на Атици и у сталној је комуникацији са министром за цивилну заштиту Никосом Тоскасом, који је изјавио да ови пожари "нису уопште тако наивни" и да је посебно тежак онај у Кинети.

Грчке власти су раније упозориле да је ризик од шумских пожара веома висок, јер су температуре у Грчкој достигле 40. подељак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи