Китаровић: Хрвати и Албанци су дословце браћа по оружју

Другог дана званичне посете Тирани, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, обраћајући се у парламенту, осим куртоазне подршке путу Албаније ка ЕУ, поручила да су Хрвати и Албанци "дословце браћа по оружју", те да су многи Албанци жртвовали свој живот за Хрватску.

"Хрватска и Албанија могу заједно пуно тога да учине", рекла је хрватска председница, пренео је загребачки Вечерњи лист.

Хрватска, рекла је, придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Европе и снажно заговара европску перспективу целог тог простора.

"Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознала", навела је Грабар Китаровићева.

Осврнувши се на, како се наводи, "трајно и нераздвојно пријатељство" између две земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву, рекла је да је Албанија била пријатељ Хрватске када је то њеној земљи било потребно.

Подсетивши на бројне Албанце који су се борили у рату деведесетих, Грабар Китаровићева је рекла:

"Били смо дословце браћа по оружју, пре него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи Албанци су жртвовали своје животе за Хрватску и, верујте ми, Хрватска то неће заборавити."

Рекла је и да је Хрватска, земља на раскршћу хришћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан пример суживота, укључивости и интеграције разних култура и религија.

"Албанци су у потпуности интегрисани и цењени припадници хрватског друштва (...) воле и поштују Хрватску, а истовремено су поносни и домољубни Албанци, сјајан пример позитивног утицаја на односе наших земаља", рекла је и посебно подсетила на заједницу Арбанаса код Задра, која тамо постоји од 18. века.

Подсетила је такође и да пријатељство између две земље сеже још у доба када су Далмација и Албанија биле под влашћу Венецијанске Републике и у том контексту истакла улогу албанског националног хероја Ђерђа Кастриота Скендербега.

Албанија је иначе 2018. прогласила "Годином Скендербега", с бројним културним догађајима, а Грабар Китаровићева је рекла да ваља знати да су Скендербег и његов син примили титулу почасних грађана Дубровачке Републике за допринос у борби против Османлија.

Подсетивши на још неке детаље из историје, Грабар Китаровићева је свој говор у парламенту завршила речима: "Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство."

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи