Захарова: Споразум Грчке и Македоније није у интересу безбедности Западног Балкана

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да споразум између Грчке и Македоније о имену није у интересу безбедности на Балкану.

"Русија је увек била за узајамно прихватљив споразум о државном имену између Грчке и Македоније без спољног притиска или наметања вештачких рокова, који би одражавао вољу народа обе земље и био заснован на широком консензусу и уставном праву. То се није догодило", рекла је Захарова.

Тај споразум, сматра, довео је до дубоке поделе у оба друштва, и у Грчкој и Македонији, преноси Тас.

"Очигледно то је далеко од интереса успостављања мира и безбедности на Балкану и служи само као инструмент пријема Македоније у НАТО на бржи начин", рекла је Захарова.

Портпаролка руског министарства спољних послова је додала да Москва не разуме изјаву македонског премијера Зорана Заева да су "неки бизнисмени наклоњени Русији наводно финансирали антивладине протесте у Македонији поводом тог споразума".

"То је још једна неоснована оптужба против Москве. Изгледа да је све ово неопходно из једног циља - повећања антируске хистерије. Они поново не пружају чињенице као доказ за те речи и ништа неће бити доказано, јер би у противном то већ био случај", рекла је Захарова.

Портпаролка руског министарства спољних послова је такође оптужила западне земље за "очигледно мешање у македонске унутрашње ствари".

"Уместо да поштује македонске и међународне законе, коалиција која је на власти у Скопљу игра на антируску карту као и обично, као метод интерне политичке борбе и нажалост изазива страх код својих људи", закључила је Захарова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво