Линта: У Црној Гори угрожена основна права Срба

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта каже да су Срби у Црној Гори дискриминисани и да су угрожена њихова основна права.

Линта је нагласио да према последњем попису становништава у Црној Гори српским језиком говори највећи број грађана те земље, али да српски језик у Уставу није службени, већ се третира као језик другог реда. 

"Та ситуација се директно одразила и на образовни систем, а српски језик је практично избачен из основних и средњих школа, наставних планова и програма", рекао је Линта, а наводи се у саопштењу.

Додаје да је у Црној Гори на удару и Српска православна црква, да се напада њена имовина а да је власт у Црној Гори показала спремност да храмове канонске православне цркве отме и преда једној псеудорелигиозној организацији - "Црногорској православној цркви", или да се објекти који припадају СПЦ силом заведу као културно-историјски споменици којима располаже држава. 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, како каже Линта, изложен је негативној кампањи, а свештенству се онемогућавају богослужења, последњи пут у месту Свач код Улциња.

Срби су дискриминисани и приликом запошљавања, подсећа он, јер у државној служби ради седам одсто грађана српске националности, а према попису становништва Срби чине близу трећину становника Црне Горе. 

"У неким министарствима, јавним предузећима и полицији, проценат Срба је испод два одсто или их уопште нема. Фрапантан је податак да међу директорима основних и средњих школа нема ни једног Србина. Иста ситуација је у здравству", појашњава он.

И на пољу културе, додаје, крше се права Срба те су српски писци и ствараоци на маргини, а на конкурсима Министарства културе Црне Горе издавачи који објављују књиге на српском језику не могу добити ни најминималнија средства. 

"Бојим се да се ради о систематском угрожавању права српског народа, а да је коначни циљ таквог поступања и притиска власти у Црној Гори да се на наредном попису становништва значајно смањи проценат Срба у тој држави", рекао је Линта.

Он је истакао да је обавеза Србије и њених државних органа да брину о Србима ван Србије, да се положај Срба у Црној Гори пажљиво прати и помогне да се њихов положај поправи и спречи дискриминација и асимилација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи