"Томпсон забрањен у пола Европе, у Хрватској у бусу с фудбалерима"

На инсистирање фудбалских репрезентативаца Хрватске, и супротно званичном програму, певач Марко Перковић Томпсон јуче се нехотице претворио у кључног актера дочека "ватрених" у Загребу, пише портал "Индекс". Текст преносимо интегрално.

Томпсон се "случајно" појавио на аеродрому и тамо се укрцао у аутобус с фудбалерима, од којих су неки одмах одушевљено објавили фотке на друштвеним мрежама на којима с њиме позирају. Онда је неко време био и централна фигура телевизијског преноса, током којег се могао чути и разговор између Томпсона и капитена репрезентације Луке Модрића, који је у том тренутку рекао да је први услов фудбалера био Томпсонов наступ на Тргу бана Јелачића.

Када се бус с репрезентацијом коначно кроз невероватну гужву пробио довољно близу позорнице на Тргу бана Јелачића, чинило се да је у тој маси нестао и Томпсон, али играчи су га у једном тренутку позвали на позорницу, на којој је отпевао а капела верзију своје песме "Лијепа ли си", која је протеклих година постала незванична химна хрватске фудбалске репрезентације. 

Једини негативан детаљ који су забележили страни медији

Томпсонову водећу позицију у целодневном слављу забележили су и неки страни медији, питајући се шта један екстремно десни певач, познат по свом кокетирању с усташтвом, ради у друштву светских вицешампиона у фудбалу. Био је то вероватно једини негативан детаљ који су светски медији синоћ забележили у Загребу.

Томе се не треба чудити ако се зна да остатак Европе није тако благонаклон према Томпсоновом лику и делу и начину како се дотични најчешће третира у Хрватској, у којој жели да се промовише у дежурног извођача за све важне националне догађаје.

Томпсонови концерти забрањени у Немачкој, Холандији, Швајцарској, Словенији...

Томпсонови концерти досад су били забрањени или отказани због јавног притиска, између осталих, у Холандији, Немачкој, Швајцарској и Словенији, државама у којима се овај извођач описује као промотер неонацизма и усташтва, памти се његово певање кољачке песме "Јасеновац и Градишка Стара", као и чињеница да му највећи хит започиње с усташким поздравом.

На пример, пре две године, крајем јула, одлуком градског већа швајцарског града Шлирена, забрањен је концерт Марка Перковића Томпсона који је у том градићу поред Цириха требало да се одржи 3. септембра.

"Организатор концерта, фирма "Cronight", жалила се на одлуку градског већа Шлирена представнику кантоналне владе у округу Дитикон, који је, међутим, потврдио одлуку о забрани", саопштио је град Шлирен.

"Ултранационалистички поглед на свет"

Швајцарски конзервативни лист Ноје цирхер цајтунг у чланку је Томпсона описао као извођача који "увек изнова" упада у очи због "ултранационалистичких погледа на свет" и "величања фашистичког режима усташа". Кантонална влада је пак додатно потврдила одлуку градских власти Шлирена.

Слична образложења су се могла чути и кад је Томпсон покушао да наступи у Берлину и Марибору.

У Хрватској се на Томпсоновим концертима окупља десно гласачко тело, које, понесено његовим песмама националне тематике, зна да приреди и невероватне изливе мржње, какав је на пример забележен на прослави годишњице "Олује" у Книну 2015. Тада је маса на Томпсоновом концерту, након што је он свој хит "Чавоглаве" започео стандардним "За дом спремни", гласно скандирала "Убиј Србина".

Због свега тога је проблематично било јучерашње гурање Томпсона у први план јер он нити је извођач који уједињује Хрвате, нити његово присуство на величанственом дочеку за светске вицешампионе у фудбалу шаље у свет добру слику о Хрватској, пише Индекс.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара