Срби у Црној Гори траже подршку Вучића за остваривање права

Председник Српског националног савета у Црној Гори Момчило Вуксановић затражио је у име тог савета од председника Србије Александра Вучића да се заузме за остаривање права српског народа у тој држави јер, како каже, српском народу без подршке Србије тамо нема опстанка, осим уз промену идентитета.

Момчило Вуксановић у писму председику Вучићу, достављеном и Танјугу, каже да је положај српског народа у Црној Гори веома сложен.

"Све животне потребе српског народа условљене су променом идентитета. Српски народ у Црној Гори нема решен уставно-правни статус. Ускраћена су му многа давно стечена права. У Црној Гори Срба нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије, а јавно декларисани Срби по правилу немају никакву могућност да своју перспективу и перспективу својих породица планирају у Црној Гори", навео је Вуксаовић.

Заступљеност Срба у државним институцијама, локалним самоуправама, па и у приватном сектору је занемарљива и не мери се више процентима, већ појединачним случајевима, каже Вуксановић.

У образовним програмима, каже, од предшколског до високошколског образовања, елиминисани су садржаји везани за српску књижевност, културу, историју и историју уметности, као и готово сви кадрови српске националности у тим институцијама.

"Српски језик, који је по подацима са последњег пописа матерњи језик највећег броја грађана у Црној Гори, у потпуности је преименован, а ћирилично писмо, иако по Уставу равноправно, има статус само дозвољеног, али не и равноправног и обавезујућег писма", навео је Вуксановић.

Напоменуо је и да је огромна нетрпељивост према Српској православној цркви у Црној Гори, као и да сваким даном тај притисак постаје све већи, без обзира на бројне неуспеле покушаје промовисања такозване "црногорске православне цркве", регистроване у полицијској станици.

Председнику Вучићу замерају што још није званично боравио у Црној Гори јер, како каже, Срби од матичне државе, као државе српског народа, траже бригу и подршку да у Црној Гори добију оно што им припада по Уставу, позитивном законодавству и познатим стандардима.

Указује се на лош положај и гашење српских медија који, како каже, раде на очувању српског националног, културног, језичког и верског идентитета.

Навди и да подршка Владе Србије кроз куповину "Српске куће" за научне, културне и медијске организације српског народа у Црној Гори није оправдала почетна очекивања, јер ни након две године није у функцији остваривања предвиђених активности и није приведена намени.

"Српски народ, без утицаја и подршке Републике Србије, не може опстати у Црној Гори, осим уз промену идентитета. Република Србија има и право и обавезу да озбиљно води рачуна о више од две стотине хиљада својих сународника, што до сада није био случај ни у назнакама", навео је Вуксановић, уз молбу председнику да у што краћем времену узме у разматрање питање статуса и опстанка српског народа у Црној Гори.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво