Заев не искључује могућност ванредних избора

Македонски премијер Зоран Заев није данас искључио могућност одржавања ванредних парламентарних избора уколико је то, како је рекао, неопходно за одржавање референдума којим би требало да се потврди споразум Атине и Скопља о новом имену и измена Устава.

"Ако се договоримо да мотивишемо грађане да изађу на референдум како би он био успешан, све опције су отворена па и ова", рекао је Заев, одговарајући на питања новинара, пренели су македонски медији.

Заев каже да је у сваком случају вредно пажње кад опозиција захтева изборе.

Ванредне парламентарне изборе тражи најутицајнија македонска опозиција ВМРО-ДПМНЕ, а лидер те странке Кристијан Мицкоски је јуче поручио – прво избори, па НАТО и ЕУ.

Македонија ће, како је рекао, постати чланица НАТО-а и ЕУ када се ослободи политичких транзициониста који су заузели канцеларије и кабинете, а то је могуће само кроз превремене парламентарне изборе.

Коментаришући наводе да руски бизнисмени подривају Македонију, Заев каже да о томе постоје полицијски извештаји.

"Говорим о ономе што чујем и на основу извештаја које примам", рекао је премијер и додао да је Македонија мала земља која жели пријатељство са свима, укључујући и Руску Федерацију.

"Још једном морамо потврдити да за Републику Македонију нема алтернативе, изузев равноправног чланства у ЕУ и НАТО. Са те тачке гледишта, увек ћемо имати одређену пажњу и стварно нећемо допустити мешање страних фактора у међународне споразуме, декларације, резолуције које се примењују у Македонији", рекао је Заев.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 17. јул 2018, 09:28) - Aoteroa [нерегистровани]

Ovo je plan B,

kada su shvatili da ce izlaznost na referendumu biti mala ili nikakva, kao sto je uostalom bila mala i izlaznost na proslavi "uslovljenog" poziva za clanstvo u Nato-u !

(понедељак, 16. јул 2018, 22:15) - Cikago [нерегистровани]

naivno !

Ne svidja mi se politika g.Zaeva jer je naivna. On misli da će ulaskom BJRM u NATO sačuvati istu od raspada.Grdno se vara,Albanci imaju svoj vekovni plan o stvaranju velike Albanije i ništa ih u tome ne moze sprečiti. Moze im Zaev ili bilo ko drugi dati sve što traže ali kada dodje njihovih 5 min.sve to pada u vodu.Samo vel.Albanija i nista drugo.

(понедељак, 16. јул 2018, 21:38) - Воронцов [нерегистровани]

Заев мисли да део грађана Македоније не може бити незадовољан

И још гре он још мисли да они и не знају мислити него их ето плаћају и хушлају руски бизнисмени.Такви политичари нису ништа научили из историје. Џаба што је некидан био дан Француске револуције, дан који би сваком ко чини власт требао бити нараученије шта све може да ураси незадовољни народ. Позивати се на стране завере јесте слаба утеха и самозаваравање.

(понедељак, 16. јул 2018, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

nema promjene granica.

Prvi korak..
Djordje Ivanov gubi. Zaev pobjedjuje.. Makedonija se nemoze dijeliti...
Drugi korak.
""" Jezik za zube"", Nema pogjele Makedonije..

(понедељак, 16. јул 2018, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Sta misli Zaev?

Zaev ne moze da motivise Makedonce. On kao obecava referendum, ali sa druge strane ce ga odugovlaciti sve dok moze, jer zna da ce ako ne dobije potkrepu, onda sigurno ce dobiti upozorenje da misli sta radi, pre nego sto nesto uradi. Sa dosadasnjim postupcima sigurno racuna na veliku podrsku Albanaca i zato ce pre referenduma, uvesti da se albanski jezik izuchava na chitavoj teritoriji R.Makedoniji, da bi dobio glasove Albanaca. Ali, budite uvereni da je to noz sa dve sechva, jer ce Makedonci biti protiv. Sada zavisi od njega kako ce dozivei debakl i od koga ce ga doziveti.Bilo bi mu pametno da ne raspisuje referendum, jer ovako moze da misli kako hoce.

(понедељак, 16. јул 2018, 16:41) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Normalno da hoće u NATO

Kako bi drugačije sprečili cepanje Makedonije od albanaca, zato je i CG ušla u NATO