Орић: Погледајте снимак, нисам позивао на рат

Након ратнохушкачке изјаве "да ће до рата доћи брже него што смо га очекивали", која је наишла на жестоке осуде међународнх представника у БиХ и лидера држава региона, Насер Орић за регионалну Н1 ТВ тврди да није позивао на рат и позива стране званичнике да погледају видео-запис.

Некадашњи командант такозване Армије БиХ у Сребреници, Насер Орић, коментаришући реакције које је изазвала његова изјава на Исламском педагошком факултету у Зеници, рекао је да политичке структуре покушавају да оперу своју савест.

Тврди да на предавању, које је одржао прошлог викенда, ниједног момента није позивао на рат и да не зна "зашто су се Срби нашли прозваним".

Позвао је Високог представника (ОХР) и америчку амбасаду да на видео-запису погледају шта је причао.

"Је л' то ми не смемо да причамо о геноциду? Нек ми неко каже смемо или не? Је л' забрањено да причамо нашој деци да је средње Подриње побијено од те и те стране итд? Ја ништа нисам никога прозвао, ниједну страну", каже Орић.

Орић истиче да се на предавању осврнуо на речи Матије Бећковића.

"С друге стране, цитирао сам њиховог угледног академика Матију Бећковића који је једном приликом казао кад су га питали за његове речи, каже: 'Знате шта, код мене у селу комшија има бољу краву и пуно је боље ривалство било међу нама. Ја сам увек ћерао своју краву да буде боља од његове, тако исто и ја ћерам своје да буду бољи. Шта је ту лоше?' Ако је то забрањено, нека кажу да је забрањено и повуку те књиге", рекао је Орић.

Насер Орић је протеклог викенда одржао предавање на Исламском педагошком факултету у Зеници.

"Када су мени причали мислио сам да рата више никад неће бити, али следећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати", поручио је тада Орић.

Његове речи су поздрављене бурним аплаузом, пренели су медији у БиХ.

Гворио је и о издаји Сребренице од бошњачких поличара, затим о "геноциду" који је над Бошњацима у Подрињу наводно почео чак и пре избијања ратних сукоба, о "четницима" и "четникушама" који, како је рекао, релативизују злочине.

Високи представник Валентин Инцко и Амбасада САД су осудили ратнохушкачке изјаве.

"Агресивна реторика, од кога год да долази, која позива на насиље и призива мрачне слике рата, потпуно је неприхватљива. Високи представник најоштрије осуђује изјаве било које јавне личности које не доприносе помирењу и дијалогу. Виши званичници и чланови водећих политичких партија сносе посебну одговорност за своје изјаве", речено је раније Срни у канцеларији ОХР-а.

Из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ је речено да осуђују сваку изјаву која алудира на нови рат у БиХ, а камоли ону која отворено заговара рат.

"Било је тешко успоставити мир у БиХ. Имајући у виду недавну турбулентну прошлост БиХ, изјаве које спомињу или алудирају на рат су опасне, неодговорне и неприхватљиве - и за њих нема места у јавном дискурсу", речено је Срни у Амбасади САД.

Против Насера Орића је пред Судом БиХ обновљен процес због оптужби да је одговоран за ратне злочине над заробљеним српским цивилима и војницима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара