Савет безбедности забринут ситуацијом у БиХ

Државе чланице Савета безбедности УН забринуте су због ситуације у Босни и Херцеговини због нерешене политичке дебате, изјавио високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изјавио је да су током расправе о БиХ у Савету безбедности УН у Њујорку сви изразили забринутост ситуацијом у тој земљи, као и да је за свој извештај добио подршку већине чланица Савета безбедности са свих континената.

Инцко, који је јуче подносећи извештај о стању у БиХ навео да је напредак у тој земљи блокиран због нерешене политичке дебате, и оптужио поједине политичаре из Републике Српске за застој кључних реформи, рекао је да о писму, које је тим поводом послала влада РС Савету безбедности, није било расправе.

"Мислим да је само једна делегација то споменула", рекао је Инцко у интервјуу сарајевском "Дневном авазу".

Влада РС је у свом писму негирала његове наводе у вези с оптужбама на рачун РС.

"Сви су изразили забринутост због ситуације у БиХ, али и честитали јој на томе што ће она наредне године бити чланица овог тела. Чланице Савета безбедности забринуте су због тога што нема напретка на већ познатим подручјима", рекао је Инцко, оценивши да је расправа о БиХ у Савету безбедности УН била веома добра.

Осврнувши се на последњу седницу Савета за имплементацију мира, Инцко је рекао да је то био попис стања и да није било великих одлука, а да ће "одлуке бити подузете тек 24. и 25. фебруара".

"У сваком случају, наредне године биће више одлука. Стање у БиХ није оптимално, а већ знате шта сам написао у свом извештају СБ УН и о томе сам говорио на јучерашњој седници", рекао је Инцко.

Инцко је такође рекао да се "бутмирски" процес наставља, да су преговарачи на терену у БиХ и да ће вероватно почетком децембра доћи до процене тога процеса, када ће се, како је навео, одлучити како ићи даље с тиме.

"Већина држава у Савету безбедности подржава тај процес. Верујем да ће дијалог бити настављен. Мислим да је велика решења и велики пакет тешко добити, али се кроз мале промене може направити напредак", рекао је Инцко.

Подносећи извештај у Савету безбедности, Инцко је рекао да су "двоструке конфузије" узрок тренутних потешкоћа.

"У РС постоји конфузија о природи ентитета и државе, а у оба ентитета постоји конфузија у погледу правог политичког фокуса. Упорне опструкције неких политичара из реда српског народа допринеле су одгађању примене кључних реформи, укључујући и оне које би осигурале укидање визног режима за грађане БиХ", рекао је Инцко.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво