Крстичевић прећутао зашто нема министра одбране Србије

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић прећутао је истину када су га новинари питали зашто министар одбране Србије не присуствује министарском састанку Америчко-јадранске повеље у Загребу, на којем учествује и министар одбране САД, Џејмс Матис. Србија је, иначе, посматрач у тој иницијативи.

"Зашто није дошао (министар одбране Србије)? То треба да питате Републику Србију", рекао је Крстичевић, пренео је Ројтерс.

Агенција наводи да је одсуство Србије на овом скупу било очигледно с обзиром на то да је током састанка столица резервисана за српског представника била упражњена.

Из неког разлога Крстичевић је, наиме, прећутао да је званични Загреб забранио улазак Вулину у Хрватску због наводно заоштрене реторике, а након што је хрватска парламентарна делегација демонстративно напустила Београд.

Хрватска делегација је Београд напустила само неколико сати након доласка у Београд, а након што су српски радикали саопштили да је њихов лидер Војислав Шешељ оскрнавио хрватску шаховницу на улазу у зграду Скупштине Србије.

Иако тај инцидент није нико видео и није га забележила ниједна, ни скупштинска ни новинарска камера, хрватска делегација, предвођена председником сабора Гораном Јандроковићем, одлучила је да демонстративно напусти Београд.

Реаговања на то су долазила са обеју страна, али је Хрватска проценила да су изјаве министра Вулина биле неприхватљиве и одлучила да му забрани улазак на територију Хрватске, када је он најавио могућност да посети Јасеновац и присуствује комеморацији жртава тамошњег логора током Другог светског рата.

На ову меру Хрватске, Србија је одговорила реципрочно и забранила Крстичевићу улазак у Србију.

Ројтерс је пренео и да на састанку, којем присуствују министри осам земаља региона и америчког министра одбране Матиса, нико није изговорио реч Русија док су камере снимале, али да је јасно да је Москва била свима на уму док је Матис седао са балканским министрима одбране који оптужују Русију да покушава да посеје нестабилност и поделе у овом кутку Европе.

"Нисмо наивни и потпуно смо свесни да би неки други тамо желели да виде неуспех наших данашњих напора. Они који теже томе да нас поделе из њихових сопствених разлога неће уживати у нашој преданости заједничком раду", поручио је Матис у поздравној речи на скупу, пре него што су новинари изашли из сале.

Ројтерс цитира Мајкла Карпентера, бившег високог званичника Пентагона и стручњака за безбедносна питања источне Европе, који каже да је Матисова посета стигла у критичном тренутку по Западни Балкан "док јача мешање Русије у Босни, Македонији, Црној Гори и Србији".

Агенција оцењује да позив Македонији за отпочињање преговора о пријему у НАТО, о чему је одлука донета на овонедељном самиту Алијансе, оставља само Србију и део Босне под управом Срба, отворене према руском утицају на Балкану.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара