Бегунци из БиХ, Хрватске и Србије иза решетака?

Усаглашавањем међународних уговора између министарстава правде БиХ, Србије и Хрватске особе које су правоснажно осуђене, а пронашле уточиште у некој од држава ускоро би могле да се нађу иза решетака.

Проблем осуђених за ратне злочине и друге криминалне радње из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије, који су пронашли уточиште у некој од тих суседних земаља, могао би ускоро да буде решен.

Како је за сарајевски Интернет портал Sarajevo-x.com рекао Јусуф Халилагић из Министарства правосуђа БиХ, ускоро ће бити усаглашене измене и допуне међународних уговора са Хрватском и Србијом, како би бегунци могли да се нађу иза решетака.

"Потписивањем уговора између две државе биће решено питање извршења затворске казне за правоснажно осуђене особе које су након изрицања пресуде у једној држави побегле у другу чији су држављани. Из БиХ су након изрицање правоснажне пресуде побегле 282 особе, од чега их се 100 налази у Србији, 110 у Хрватској и 13 у Црној Гори. За 56 правоснажних осуђених особа немамо податке где се налазе", рекао је Халилагић за сарајевски Интернет портал.

Према његовим речима "изменама уговора укида се принцип добровољности, јер је до сада било дефинисано да осуђене особе за издржавање казне у другој држави морају да дају своју сагласност".

Главаш најпознатији бегунац

Најпознатији бегунац који је у Хрватској осуђен за ратне злочине над Србима је бивши хрватски генерал Бранимир Главаш.

Главаш је у Хрватској осуђен на десет година затвора због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године. Међутим, уточиште је нашао у БиХ, а с обзиром на то да има двојно држављанство, не може да буде изручен Хрватској.

Бранимир Главаш је недавно изјавио да ће наставити да прима све принадлежности које му следују као посланику у хрватском Сабору.

Осим њега, бивши члан Председништва БиХ Анте Јелавић, који је осуђен на десет година затвора због криминала у Херцеговачкој банци, побегао је у Хрватску, чији је такође држављанин.

Међу "познатијим" бегунцима је и кардиохирург Огњен Шимић, који је у Хрватској осуђен на девет година затвора због примања мита, а уточиште је, такође, нашао у БиХ.

Са друге стране, Иван Бендер, бивши директор Завода ПИО/МИО и члан Председништва ХДЗ БиХ побегао је из БиХ у Хрватску да би избегао одлазак на издржавање казне од четири и по година затвора због проневере и злопотребе службеног положаја, пренео је сарајевски портал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи