Британски парламентарни комитет: Негативна улога Русије у региону

Комитет за спољне послове парламента Велике Британије затражио је да та земља, Европска унија и НАТО чврсто остану уз државе западног Балкана и осигурају им укључење у евтроатлантске институције и истовремено упозорава на, како се наводи, негативну улогу Русије у региону, пише портал "Аваз".

"Русија је спремна да уради све што може да повећа нестабилност на западном Балкану. То је показано кроз подршку те земље пучистима у Црној Гори 2016. године, али смо видели и медијске извештаје о активностима Русије на наоружавању милитаната у Босни и Херцеговини", наводи се у извештају тог комитета, пренео је портал Аваз.

Истиче се да постоје ризици да ће Москва настојати да омета или блокирати активности на ратификацији договора Македоније и Грчке о решењу проблема имена.

То, како се наводи, треба посебно очекивати у време када се у Македонији буде одржавао референдум о том питању.

У извештају комитета британског парламента се указује да Русија у БиХ подржава српске паравојне структуре и да је снажан, како се наводи, савезник предеднику Републике Српска Милораду Додику.

"Велики број сведока указао је и на подршку Русије Милораду Додику, који је, према речима Димитра Бечева, 'био ангажиран балансирајући на ивици рата и мира, претећи да ће покренути референдум о отцепљењу из Босне и Херцеговине'. У усменим доказима, Сер Ален Данкан, државни министар спољних послова, задужен а Европу и обе Америке, говорио је о ризицима спољног мешања у Босни и Херцеговини", стоји даље у Извештају.

Фиона Мекилвам, директорка Одсека за западни Балкан у том министарству, рекла нам је да су они "веома забринути за ситуацију у Босни", где постоје повећане тензије између три главне етничке групе.

Упитана да ли Русија отежава ову ситуацију подршком коју даје групама босанских Срба, она је рекла да је влада наручила извештај о том проблему широм земље, али постоји забринутост због извештаја о куповини аут оматског оружја у Републици Српској.

У закључцима, након опсежне истраге, Комитет је става "да и ЕУ и НАТО морају без увијања разговарати с представницима Босне и Херцеговине, Косова, Албаније, Србије, Црне Горе и Македоније о свим проблемима".

"Проблеми с којима се западни Балкан суочава су дубоко укорењени и замршени. Пут овог региона ка европским интеграцијама биће дуг и спор. Нема гаранција за успех. Од виталне је важности да Велика Британија и партнери из ЕУ и НАТО-а одржавају своју посвећеност региону, али и да отворено признају и указују на тешкоће и ризике с којима се сви суочавају. Сви морају бити свесни да ће бити потребно дуго времена да се суштински помаци направе", наводи се у документу, преноси Аваз.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 22:05)
anonymous [нерегистровани]

Jadni bili, pa slomicete jezik

na svim mogucim izmisljotinama o Rusiji.