Продубљивање подела у Македонији, протести и славља

Позив НАТО-а упућен Македонији да се прикључи том савезу, након што примени споразум о промени имена те бивше југословенске републике који су потписали Скопље и Атина, поделио је македонску политичку сцену и македонско друштво.

Владајући СДСМ и премијер Зоран Заев са својим коалиционим партнерима заказали су славље поводом добијања позива за прикључење те државе Алијанси у 14 македонских градова.

Истовремено, лидер најутицајнијег опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Кристијан Мицкоски позвао је грађане да се прикључе протесту који ће бити одржан у недељу у 13 сати у Кавадарцима.

"Не постоји датум за отпочињање преговора са ЕУ нити безусловни позив за НАТО. И то је зато што имамо неспособну владу. Морамо стати на пут поразима, а одговор можете дати само ви. Зато ћемо наставити да протестујемо и позивам вас да дођете у Кавадарце и прикључите се протестном маршу", рекао је Мицкоски у видео-обраћању јавности.

Заев је пак из Брисела позвао грађане да се придруже великој прослави која ће бити одржана у суботу у 15 градова широм Македоније.

"Од данас Македонија иде само напред, грађани могу да славе успех јер је НАТО одлучио да постанемо 30. чланица Алијансе. Добили смо позив да постанемо савезник најјачих земаља на свету. Македонија иде у корак са Европом", навео је Заев и најавио да ће прославе бити организоване уз македонску музику.

На самиту НАТО-а у Бриселу је закључено да ће Македонија постати чланица Алијансе након што буду спроведене све процедуре предвиђене споразумом о имену те бивше југословенске републике.

Споразум, који су Скопље и Атина потписали прошлог месеца у Преспи, на грчкој територији Преспанског језера, предвиђа промену имена Македоније у "Република Северна Македонија", чиме је практично стављена тачка на вишегодишњи спор двеју суседних земаља и Грчка коначно одустала од блокаде Македоније.

Иако је ова одлука НАТО-а условна, као и претходна донета на самиту ЕУ о добијању датума за отварање преговора о чланству у Унији, владајући СДСМ је назива "историјском" и врхунским стратешким циљем.

ВМРО-ДПМНЕ, с друге стране, сматра да је Македонија доживела фијаско, јер су оба позива условна.

Из ВМРО-ДПМНЕ подсећају да је Македонија испунила услове за чланство у НАТО-у још 2008.

Због тога, као први корак траже оставку владе, Николе Димитрова пре свега, који је заједно са Зораном Заевом довео земљу до застоја.

СДСМ истиче да су врата НАТО-а отворена и да је место Македоније у Алијанси осигурано, што ће обезбедити стабилност и развој земље у будућности.

Политички аналитичар Алберт Муслију је за Радио Слободну Европу рекао да Македонија, осим обавезе преузете у споразуму са Грчком, мора да заврши и неке финесе које предвиђају потпуно укључивање у систем НАТО-а.

Према његовим речима, ситуација је јасна: ако Македонија испуњава све обавезе споразума са Грчком, може се сматрати чланицом Алијансе.

"Европска унија је, према одлуци Савета Европе, навела све што Македонија мора да испуни до јуна наредне године, док НАТО сматра да је ситуација много јаснија", каже Муслију.

Очекивања Брисела су, наиме, да ће Македонија у потпуности применити споразум са Грчком о имену, а то подразумева и успешно спровођење референдума и доношење уставних промена.

Након тога, Република Северна Македонија би постала 30. чланица НАТО-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво