Ђукановић: Више за одбрану, мисије у Ираку и Летонији

До 2024. године Црна Гора ће издвојити два одсто БДП-а за одбрану, саопштио је црногорски председник Мило Ђукановић на НАТО самиту у Бриселу. Најавио је и нове мисије у Ираку и Летонији.

"Прецизно дефинисани план је да и Црна Гора до 2024. године издвоји два одсто БДП-а за одбрану, можда у оквиру тога и коју годину раније, 20 одсто за модернизацију војске", рекао је Мило Ђукановић, након првог дана НАТО самита у Бриселу, преноси РТЦГ.

Навео је да су на самиту донете важне одлуке о снажењу политике одбране и одвраћања, и борби против тероризма, и најавио успостављање тренинг мисије у Ираку.

"Црна Гора ће учествовати и у снагама Алијансе у Летонији, заједно са Словенијом, под командом Канаде", поручио је Ђукановић.

Намера је, како је рекао, да се формира тренинг мисија у Ираку.

"Ми желимо да у пуној мери партиципирамо у свим обавезама и у свим правима које проистичу из чланства ", рекао је црногорски председник.

Додаје да је за Црну Гору важна одлука о позиву за почетак приступних преговора Македонији.

"Радујем се што ће Северна Македонија постати нова чланица НАТО-а", поручио је Ђукановић и додао да се пријемом нових чланица јача стабилност не само на Западном Балкану, неко и у Европи и НАТО простору.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 20:27)
anonymous [нерегистровани]

NATO

Treba svježe meso da brani interese Amerike i Zapada ,Ajde mladi Crnogorci u Letoniji su vasi interesi.

(среда, 11. јул 2018, 22:08)
anonymous [нерегистровани]

Da Milo

Albanska vojska ce cuvati Crnu Goru...a tvoja Crnogorska...Letoniju od Rusije....alal vera brate...

(среда, 11. јул 2018, 19:39)
Srbin [нерегистровани]

hahah

Crna Gora ce da ide u mirovne misije, sa cimeee??? Kojom vojskom?? Pa slovenci nisu prosli koliko se ja secam vojnu vezbu, pali na ispitu kod nato-a,ala ce to da bude tandem Slovenci i Crnogorci, dve velike sile zavode red tamo negde u belom svetu, gde ide ovaj svet?!!