Комеморација у Сребреници

У Меморијалном центру у Поточарима обележава се 23. годишњица од злочина у Сребреници. Окупили су се представници власти и грађана, који ту сваке године долазе из свих крајева, а у Федерацији БиХ је проглашен Дан жалости.

Након обраћања званичника, изведен је "Сребренички инферно" и читани су одломци романа Меше Селимовића "Дервиш и смрт", положено је цвеће и одржана молитва.

Одлазећи председавајући Председништва БиХ из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић је у свом обраћању међународној заједници поручио да ће Сребреница заувек остати тамна мрља на, како је рекао, "образу свих оних који су могли, а нису спречили геноцид".

Поновио је да су за овај злочин одговорни Радован Караџић, Ратко Младић, али и, како је рекао, "њихови ескадрони смрти потпомогнути паравојним јединицама из Србије", који су "систематски и организовано убиства учинили наочиглед целог света".

"Бошњаци су издати од међународне заједнице када је поклана заштићена зона УН. Те ствари се не могу поправити. Али порука да је Караџић јунак, да заслужује одликовање је страшна порука", рекао је Изетбеговић и додао да Бошњаци са тим не могу да живе.

Сматра да једном одлуком међународне заједнице то стање може да се промени додајући да се "негирањем геноцида чине додатни злочини над жртвама и њиховим породицама, који вређају све Бошњаке".

"Сада, 23 године после, питамо се каква је количина зла била потребна да се убију дечак, трудница и старац, неколико хиљада, да се њихова тела премештају с локације на локацију, плански, како су вршене егзекуције", рекао је Изетбеговић. 

Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права, одала је почаст жртава и додала да, као неко ко је рођен у БиХ, с тугом и болом се сећа "више од 8.000 људских бића, углавном мушкараца и дечака, убијених за мање од седам дана".

Секретар Механизма за међународне кривичне судове Олуфеми Елијас навео је да су активности на, како је навео, "извршењу геноцида пре 23 године у Сребреници биле планиране и организоване, а да је Суд у Хагу рекао ко су особе који су учествовале у томе".

Поводом комеморације у Сребреници огласили су се и неки европски и светски званичници, а висока представница ЕУ Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан саопштили су да је "геноцид у Сребреници отворена рана у срцу Европе".

Могеринијева и Хан су у заједничком саопштењу навели да је "пре 23 године исписана једна од најмрачнијих страница наше историје".

Државни секретар САД Мајк Помпео је поводом комеморације поручио да су Американци уједињени с народом Босне и Херцеговине у одавању почасти и сећању на жртве.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да је "геноцид у Сребреници најсрамнији чин који се догодио пред очима Европе" и позвао на заједничку борбу да се та, како је навео, врста злочина више не понови. 

Известилац Европског парламента за Босну и Херцеговину Кристијан Дан Преда је поводом комеморације жртвама злочина у Сребреници на Твитеру написао да је "сећање на Сребреницу морална дужност Европљана и морамо се придржавати обећања да никада нећемо дозволити да се геноцид понови".

Председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, судија Теодор Мерон, поручио је да су сви одговорни за чување сећања на жртве, да лекције из Сребренице никада не буду заборављене и да се свако, како је навео, "одупре мраку незнања и порицања".

Комеморацији је присуствовао и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је рекао да ту долази годинама због Босне, Бошњака, свог народа, "наше деце и људи". У страначком саопштењу се наводи да је Јовановић рекао и да је сећање на људе који су страдали најјаснија слика лудила које постоји и које нам, како је рекао, и данас дише за вратом.

Годишњица злочина у Сребреници обележена је маршом у Зеници, Какњу, Брчком, Тузли. У Босни и Херцеговини 11. јул проглашен је Даном жалости. 

Без званичника Србије на скупу

Нико од званичника Србије ове године није присуствовао комеморацији, након што је на данашњи дан 2015. каменован председник Александар Вучић, који је тада као премијер дошао да ода почаст жртвама.

Организатори и починиоци тог напада до данас нису идентификовани.

Годину дана касније, руководство сребреничке општине и чланови Организационог кометета за обележавање годишњице овог злочина одлучили су да су "представници државног врха Србије" непожељни на комеморацији.

Вучић је тада рекао "да руководство Сребренице има право да некога жели или не жели у Поточарима 11. јула, да су они увек добродошли у Србији, те да о Сребреници мисли исто што и прошле године".

"Имају право на то да некога желе или не желе. Нећемо да правимо проблем и прихватамо њихову идеју да смо вишак у Сребреници. Они су код нас увек добродошли. И ми смо били добродошли пре неколико месеци", рекао је тада Вучић.

У Сребреници је одржана и комеморативна седница Скупштине општине, на којој је одата почаст свим становницима те општине који су погинули у протеклом рату.

Велики број грађана је од раног јутра пристизао у Комеморативни центар и, према агенцијским извештајима, све је протекло мирно и у складу с планом обезбеђења данашњег скупа.

Члан Председништва БиХ Драган Човић јутрос се огласио на Твитеру поруком да је у "Сребреници почињен страшан злочин".

"Данас молимо за опрост, чак и у име оних који за то немају храбрости. Заједничку европску будућност градимо на истини и помирењу", написао је Човић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво