Шпирић оспорио Инцков извештај

Председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић оспорио пред Саветом безбедности УН извештај Валентина Инцка о стању у земљи, као песимистичан документ који не нуди решења, већ тражи кривца за лоше стање у БиХ.

Пред Саветом безбедности Уједињених нација, председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић оспорио је извештај високог представника у БиХ Валентина Инцка о стању у земљи, "као песимистичан документ који не нуди решења, већ искључиво тражи кривца за лоше стање у БиХ".

Шпирић је, оспоравајући Инцков извештај, рекао да у њему није могао да види ни једну позитивну оцену о Републици Српској, иако је она функционалнији и ефикаснији део БиХ.

"Исувише је много нелогичности и експериментисања када је БиХ у питању, као и дилема и изазова на које сви заједно морамо дати адекватан одговор".

Према његовим речима, уколико су ствари толико лоше као што је објашњено у извештају високог представника, оправдано је запитати се шта смо сви заједно радили у протеклом периоду.

Шпирић је истакао и да међународна заједница није пуки посматрач него активни учесник у свим процесима у БиХ.

У БиХ нема ни апсолутно кривих ни искључиво невиних 

У говору у УН достављеном медијима у БиХ, Шпирић је рекао да не жели да улази у полемику са Инцком, али да сматра да његов извештај не оставља пуно простора за оптимизам.

"Плашим се да су и међународни представници у БиХ упали у исту замку у којој се један део лидера налазе већ годинама, а то је тражење кривца, а не решења", рекао је Шпирић, додајући да у БиХ нема ни апсолутно кривих ни искључиво невиних.

Председавајући Савета министара БиХ навео је и да би за вештог аналитичара Инцков извештај о БиХ могао много више рећи о Канцеларији високог представника ОХР и односима унутар ОХР-а, него о стању у БиХ.

"Уколико извештај Високог представника представља реално стање ствари на терену, морам отворено да поставим питање како је онда БиХ успела да добије место несталне чланице Савета безбедности" УН, рекао је Шпирић.

Даље се поставља питање, додао је Шпирић, како је могуће да су скоро све земље чланице Европске уније подржале кандидатуру БиХ за место несталне чланице Савета безбедности, а нема спремности да се подржи чак ни апликација БиХ за чланство у Европској унији.

Говорећи о променама Устава БиХ, Шпирић је рекао да питање уставне реформе ни на који начин не би требало да се повезује са питањем трансформације ОХР у канцеларију европског представника, ЕУСР.

Затварање ОХР-а услов за нову фазу односа БиХ и ЕУ

"Није познато да је реформа Устава услов за затварање ОХР, али затварање те канцеларије јесте услов за нову фазу односа БиХ и Европске уније. Тако нам се за сада поручује из Брисела, са чиме се ја апсолутно слажем", рекао је Шпирић и навео да не негира потребу уставне реформе и мишљења је да се једино методом корак по корак може остварити жељени циљ.

Шпирић је нагласио да уставна реформа мора бити плод унутрашњег разговора и компромиса заснованог на Дејтонском мировном споразуму, а никако решење наметнуто са стране.

"Сасвим је јасно да су наметнута решења дугорочно неодржива и да стварају потенцијалну нестабилност. Сматрам да статут града Мостара најбоље илуструје ту тврдњу", рекао је Шпирић.

Председавајући Савета министара БиХ оценио је да је држава на прекретници и за даље позитивне кораке и напредак и да је потребно много мање површности и много више искрености како домаћих актера тако и међународне заједнице.

Инцко: Напредак у БиХ блокиран

На седници Савета безбедности УН у Њујорку, високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је напредак у БиХ блокиран због нерешене политичке дебате, и оптужио поједине политичаре из Републике Српске за застој кључних реформи.

"Упорне опструкције које долазе од неких политичара из реда српског народа допринеле су одгађању спровођења кључних реформи", рекао је Инцко и додао да је РС створила проблем на државном нивоу, а онда критиковала државу због постојања проблема.

Подносећи полугодишњи извештај Савету безбедности о стању у БиХ, Инцко је, како је саопштено из његове канцеларије ОХР у Сарајеву, рекао да међународна заједница интензивно сарађује са својим босанскохерцеговачким партнерима како би решили ову дебату.

"Када то буде учињено, биће могућ брз напредак ка нашем крајњем циљу, сувереној, просперитетној и демократској БиХ потпуно интегрисаној у евроатлантске структуре", рекао је Инцко и додао да су "двоструке конфузије" узрок тренутних потешкоћа.

"У Републици Српској постоји конфузија око природе ентитета и природе државе, а у оба ентитета постоји конфузија у погледу правог политичког фокуса", рекао је Инцко.

Инцко је оценио да руководство РС није схватило да државни и ентитетски органи имају одвојене и посебно дефинисане мандате и да и једни и други морају радити свој посао без међусобног уплитања.

Напоменуо је да је ове године у БиХ десетине хиљада грађана остало без посла због светске рецесије и недоношења кључних закона, а да "политички естаблишмент игнорише ову егзистенцијалну кризу у којој су се нашле стотине хиљада породица".

Описујући иницијативу ЕУ и САД, Инцко је рекао да је то покушај да се крене са мртве тачке да се директно ухвати у коштац са решавањем политичког проблема са којима се суочава БиХ.

Поздравио је одлуку о продужењу мандата снага ЕУФОР-а у БиХ, коју је недавно донео Савет безбедности УН.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво