Заев: Референдум о имену 23, 30. септембра или 7. октобра

Референдум на којем ће се грађани Македоније изјашњавати о споразуму о новом имену те бивше југословенске републике, биће одржан 23, 30. септембра или 7. октобра, изјавио је премијер Зоран Заев.

Зоран Заев је у интервјуу за грчку телевизију ЕРТ рекао да је циљ да се до 15. јануара заврше све предвиђене обавезе.

Заев је рекао да ће референдум имати обавезујући карактер и да ће споразум прихватити сви, па чак и председник Ђорђе Иванов.

Иванов је одбио да потпише закон о ратификацији споразума, који су Атина и Скопље потписали прошлог месеца на грчкој страни Преспанског језера, а који, између осталог, предвиђа да ново име те бивше југословенске републике буде Реублика Северна Македонија.

Собрање је раније јуче други пут изгласало закон, а наредни корак је потврђивање на референдуму.

Споразу предвиђа и промену македонског Устава, чему се Иванов највише противи.

Упитан за рокове, Заев каже да је циљ да све буде окончано до 15. јануара наредне године.

"Ако се то догоди раније, то је у реду. Желимо да све буде окончаон пре божићних празника, па чак и пре Нове године", рекао је македонски премијер.

Додао је да је чак и Иванов јуче рекао да ће референдум бити.

Уверен је, каже, да ће сви подржати споразум, па и опозиција јер грађани Македоније желе промене и интеграције у НАТО и ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи