Анкета: Против споразума са Македонијом 62 одсто Грка

Против споразума са Македонијом око новог имена бивше југословенске републике је 62 одсто Грка, показују резултати најновије анкете коју је агенција "Пулс" урадила за ТВ станицу "Скај".

Сваки шести од 10 испитаника има негативан став према споразуму Грчке са Македонијом, преноси Катимерини.

Анкета је показала и да је конзервативна Нова демократија повећала предност у односу на левичарску Сиризу на 12,5 одсто.

Према резултатима анкете, ако би сада били одржани избори, Нова демократија би освојила 34 одсто гласова, а Сириза 21,5 одсто.

Покрет за промене и Златна зора би освојиле осам одсто, а Комунистичка партија шест.

Независни Грци, странка која је у владајућој коалицији са Сиризом, не би прошла цензус од три одсто за улазак у парламент и, према анкети, освојила би само 1,5 одсто гласова.

Тужба да се споразум са Скопљем прогласи неуставним

Група организација у Грчкој, коју чине противници споразума између Атине и Скопља о новом имену Македоније, саопштила је да је поднела тужбу у којој тражи да се споразум прогласи неуставним.

Група организација наводи да је апеловала на Врховни суд Грчке да поништи споразум, којим се Македонија позива да промени име у "Северна Македонија", а Грчка да прекине да улаже примедбе на чланство земље у НАТО.

Они споразум називају "ноћном мором", преноси АП.

Група тврди да је прелиминарни споразум, који су испреговарали премијери две земље, требало да ратификује грчки парламент, пре него што су га потписали шефови дипломатија Грчке и Македоније.

Она, такође, тврде да би споразум могао да доведе до промена северних граница Грчке и проузрокује "непоправљиву штету по грчку нацију", те наводи да је требало да се грађани на референдуму претходно изјасне о споразуму, додаје АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи