Аустрија, условни притвор Хрвату због десничарског поздрава

Покрајински суд у аустријском граду Клагенфурту осудио је 69-годишњег држављанина Хрватске на две године условног притвора због десничарског поздрава на комеморацији у Блајбургу пре годину дана.

Пред судом оптужени је негирао да се радило о нацистичком, већ је рекао да је било реч о "хрватском поздраву".

Због ове тврдње, на суђење је био позван и један хрватски историчар као сведок, који је требало да то објасни.

Порота је, међутим, оценила да је оптужени крив за кршење закона о забрани величања нацизма, то јест за "хитлеровски поздрав", али и због нацистичких изјава у документарном прилогу аустријске државне телевизије ОРФ, у којем је хвалио Адолфа Хитлера и његову владавину.

Пошто до сада није био осуђиван за кривична дела, судија Кристијан Либхаузер Карл је одобрио условну казну.

Након што је Хрвату објаснио да неће морати да иде у затвор, оптужени је прихватио пресуду, али се тужилац још није изјаснио.

Одмах након суђења, Хрвата је преузела полиција, јер је против њега изречена забрана уласка у Аустрију, па га је протерала из земље.

У три наврата је Хрват у Блајбургу подигао десну руку, како су потврдили сведоци.

Он је то одбацио и рекао да је жртва, додајући да му суд објасни како треба да поздравља, јер се рука подиже приликом сваког поздрављања.

Остао је при својој тврдњи да се ради о хрватском поздраву, који је и хрватска председница користила приликом полагања заклетве.

То је, међутим, историчар Марио Јареб одбацио и објаснио да, ако је реч о усташама, онда се они поздрављају са "За дом спремни".

Тај поздрав је уведен крајем 1931. и почетком 1932, али без подизања руке. За време усташког режима користило се подизање десне руке, аналогно "хитлеровском поздраву", додао је он, указујући да званичног налога за коришћење тог поздрава није било.

Јареб је уједно додао да у Хрватској не постоји ниједан званичан поздрав током којег се подиже десна рука.

Адвокат оптуженог рекао је да његов штићеник користио хрватски поздрав који није у Аустрији противзаконит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво