Коцијас: ЕУ да држи реч према Скопљу и Тирани, Србија убрзава

Министар спољних послова Грчке Никос Коцијас изјавио је да би ЕУ требало да одржи реч и отвори приступне преговоре са Албанијом и, како каже, Северном Македонијом, на самиту 28. и 29. јуна и упитао је колико ће још Албанија трпети да гледа како Србија убрзава преговоре и завршава их, док их Тирана није ни започела.

Шеф грчке дипломатије је у интервјуу за портал Еурактив, дат у Луксембургу уочи данашњег Савета министара спољних послова ЕУ, говорио је о очекивањима од састанка Савета, након што је недавно поменуо да је фронт северноевропских земаља изразио забринутост у погледу Бивше Југословенске Републике Македоније и Албаније.

"Они су изнели замерке у писаној форми. Дебата почиње у понедељак, када ћемо разговарати о Албанији и наставићемо то у уторак, пошто ће проширење бити у врху агенде. Мислим да постоје важне државе чланице које се не слажу око тога да ли Европа треба да настави да се проширује или продубљује", рекао је Коцијас.

Изнео је мишљење званичне Атине да ће, уколико Европска комисија започне и припреми овог лета покретање формалних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, државе чланице ЕУ морати да испуне дато обећање.

"Рекао сам колегама да могу да буду строги колико желе. Али, ми не смемо да блокирамо ту могућност. Плашим се да ако датум приступања не буде дат Северној Македонији, сав овај напор који смо учинили уз велике жртве и компромисе обе стране, могао би да буде угрожен. Уз то, уколико једна од две земље започне преговоре, а на пример Албанија буде изостављена, то ће створити нестабилно стање у региону", поручио је Коцијас.

Оценио је да је требало да одређене земље, уколико су имале нека неразјашњена питања са Северном Македонијом и Албанијом, требало да их о томе обавесте раније.

"Сада имамо извештај Европске комисије и предлог за отварање преговора. Сада смо стигли до одређене тачке и морамо то да учинимо. Европа мора да одржи реч", навео је Коцијас.

Додао је да су се отварању преговора са Бившом Југословенском Републиком Македонијом и Албанијом успротивили Данска, Белгија, Холандија и Француска, а да и у Немачкој постоје одређене контрадикторности.

"Дакле, поента је ујединити ставове Француске и Немачке како би се избегло дестабилизовање Балкана", рекао је Коцијас.

Указао је да је Грчка пријатељ свих балканских земаља.

"Имамо велико традиционално пријатељство са Србијом, али ја се стварно питам – колико ће још Албанија трпети да гледа како Србија убрзава преговоре и завршава их, док их Тирана није ни започела? Ово су дестабилизирајући фактори пошто владе неће успети да их преживе. А промене у региону Балкана, осим у Грчкој, никада нису биле лаке нити пријатне", оценио је Коцијас.

На питање о томе да ли ће јачање председника Турске Реџепа Тајипа Едрогана након избора деескалирати ситуацију са Грчком, Коцијас је одговорио да је и пре избора у Турској говорио да Грчка нема ни најмање наде да би победа опозиционих кемалиста (Републиканске народне странке, ЦХП) донела било какву промену.

"Надам се да ће након изборне победе, он (Ердоган) бити мање нервозан", навео је Коцијас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво