Бозанић критиковао власт, Пленковић то схватио као подстицај

Након полагања венаца хрватски државни врх је поводом Дана државности присуствовао миси у Цркви Светог Марка, током које је кардинал Јосип Бозанић критиковао власт, што је премијер Андреј Пленковић касније протумачио као подстицај.

Кардинал Јосип Бозанић је, наиме, рекао да као службеник Цркве нема претензија да улази у стручну процену, већ да само спомиње нека питања која се толико понављају – да ли штити наше законодавство на подручју привреде малог човека или интересне групе и ланце моћног капитала?

"Зашто толики у добронамерним покушајима наилазе на неразумљиве препреке и обесхрабрено посустају? Суочава ли се хрватско друштво на институционалном нивоу студијски, озбиљно и политички делотворно са демографском кризом у којој се налазимо", запитао је Бозанић.

Пленковић је рекао да је "увек добро чути подстицај – три поруке савести, наде и останка у Хрватској су нешто што сви делимо", као и евоцирање успомена на кардинала Степинца.

"Његова проповед је заговор свима нама да радимо што више", рекао је премијер. 

Бозанић је још указао на одлазак младих школованих људи, али и читавих породица из економских разлога. 

"Има људи који не проналазе друкчији начин преживљавања и знам да им је тешко оставити свој дом и завичај, људе и разне повезаности. Али, има оних који могу да бирају, а који својим останком помажу и другима. Треба јасно рећи да се љубав толико пута огледа остајањем. За нас хршћане то је остајање најпре уз Бога, али и уз друге људе, остајање у свом позиву, остајање уз домовину", рекао је Бозанић. 

Рекао је и да је Хрватска обдарена плодном земљом, чистим водама, сињим морем и плодовима од којих се многи јефтино извозе у иностранство, где их прерађују и враћају да би их у Хрватској куповали по високим ценама.

"Намеће се стога питање – шта је оно што у нас успорава жељени напредак? Нажалост, силници и себичне интересне скупине склони су ломити сваку нову искру наде, обесхрабрујући покушаје да се гради на истини", поручио је Бозанић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи