Запаљена унутрашњост православне цркве у Високом

Непознате особе запалиле су у ноћи између суботе и недеље унутрашњи део православне цркве Рођења Пресвете Богородице у Високом, пренео је сарајевски портал "Кликс". Црква се налази у височком насељу Чекрекчије.

У пожару је уништен и изгорео већи део предмета, као што су иконе и свете књиге, ватра је захватила и део кровне конструкције, а поломљен је главни део олтара.

На место пожара изашли су протојереј Миљан Раденовић и припадници Полицијске станице Високо, који су извршили увиђај.

Црква Рођења Пресвете Богородице је обнављана протекле две године, а освештана је у септембру 2017. године.

Един Рамић, министар за расељене особе и избеглице Федерације БиХ, осудио је паљење унутрашњости цркве, назвавши га кукавичким чином и позвао надлежне органе да што пре открију и санкционишу починиоце.

"Позивам надлежне органе да хитно реагују како би се вратио осећај сигурности за све православне вернике и припаднике српске повратничке заједнице, којима је потребна подршка у овом тренутку. Ово је чин за осуду и институције морају успоставити поредак, у Босни и Херцеговини се не сме нападати било чије светиње, нити застрашивати било ко, а они који мисле супротно морају добити оштар одговор", рекао је Рамић.

Исламска заједница у БиХ најоштрије је осудила, како је наведено, вандалски чин паљења унутрашњости православне цркве у височком насељу.

У саопштењу Ријасета Исламске заједнице у БиХ се од надлежних захтева спровођење истраге која ће довести до идентификације и кажњавања поцинилаца. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво