Заев: Не дај боже да референдум о имену не успе

Македонски премијер Зоран Заев наводи да започиње консултације са коалиционим партнерима и опозицијом о организовању референдума о новом имену те бивше југословенске републике и промени Устава.

Зоран Заев је нагласио да је реч о изузетно важним питањима, а за референдум, да би био успешан, неопходно је усаглашавање свих политичких фактора око питања да ли ће бити консултативног или обавезујућег карактера.

Уверен је да ће референдум бити успешан.

"Не дај боже да референдум не успе", рекао је Заев новинарима у Скопљу, пренели су македонски медији.

И министарка одбране Радмила Шекеринска такође је рекла да одлука о референдуму мора бити донета у консултацији са опозицијом.

"Референдум је важан део овог процеса, грађана, а не политичара и зато позивам све да се придруже и подрже евроатлантске интеграције Македоније", рекла је Шекеринска.

Одржавање референдума најављено је за септембар или октобар, а лидер најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски у интервјуу за портал Алсат-М изјавио је да ће странка поштовати вољу изражену на обавезном референдуму ако она буде донета на демократски начин.

Мицкоски није рекао да ли ће та странка позвати своје своје чланство да учествује на референдуму, позивајући се на Устав који, како каже, гарантује да "свако има право да одлучи да ли ће гласати или не на референдуму".

Не слаже се да споразум Атине и Скопља о новом имену Македоније штити национални идентитет, што су стечена права.

"Не само да нисмо задржали свој идентитет, већ смо изгубили сва права и ми више нећемо бити Македонци, већ грађани Северне Македоније ", рекао је Мицкоски.

Такође се противи делу Споразума по којем би Грчка требало тај споразум да ратификује на крају процеса.

Једна од кључних одлука о којима се очекује да утиче на референдум јесте да ли ће Европски савет препоручити отварање преговора о придруживању Унији, којем се, како се наводи, Француска и даље противи. Након позитивне одлуке Холандије и Немачке, македонске власти се надају да ће то омекшати и став француског председника Макрона.

Заев се нада да ниједна земља ЕУ неће остати равнодушна према пријатељству и европским манирима које је, како је рекао, показала Македонија, а што је веома потребно Балкану и Европи.

"Холандски парламент је већ донео позитивну одлуку", рекао је Заев.

Нада се да ће у међувремену "омекшати" и срце председника Макрона.

"Разумем унутрашње дебате које се отварају у Француској, али Француска је наш велики пријатељ", рекао је Заев.

За разлику од ЕУ, позив Македонији за прикључење НАТО-у је сигуран.

На Самиту 11. и 12. јула, Македонија ће добити подршку свих чланова Алијансе, то је најавио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Очекује се да ће цео поступак за улазак Македоније у НАТО трајати око годину и по дана.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво