Марковић подржао иницијативу РЕКОМ-а

Црногорски премијер Душко Марковић примио је делегацију Иницијативе за оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права почињеним на територији некадашње СФРЈ од 1. јануара 1991. до 31. децембра 2001. године (РЕКОМ) на челу са координаторком Иницијативе Наташом Кандић.

Изразивши апсолутну подршку Црне Горе овој иницијативи, чији је циљ стварање међудржавне комисије за утврђивање чињеница о свим жртвама ратова вођених након распада Југославије, премијер је оценио да је цивилни сектор на овом плану учинио много, али да је сада неопходно укључивање државних институција у целом региону како би процес био успешно доведен до краја.

"Црна Гора жели да ова иницијатива задобије подршку свих држава региона како би из тог процеса генерације које долазе имале слику о ружном делу наше прошлости, да је никада не понове. Ми ћемо учинити све што је до нас да Иницијатива заживи", рекао је Марковић, стоји у саопштењу црногорске владе достављеном Танјугу.

Премијер је информисао саговорнике да ће Иницијативу размотрити и Влада Црне Горе, и то већ на наредној сједници.

"Ви немате само моју подршку као премијера, него ћете, верујем, имати и подршку владе чиме ће Црна Гора још једном исказати своју одговорност и свој јасан став подршке", рекао је Марковић, додавши да је спреман да о идеји разговара и са лидерима држава региона.

Координаторка Иницијативе Наташа Кандић, јавни заговарач за Црну Гору Драгољуб Душко Вуковић и портпаролка Иницијативе за РЕКОМ у Црној Гори Тамара Милаш захвалили су се председнику владе на досадашњој снажној подршци.

"Десило се оно што сам и очекивао. И до сада смо имали у Црној Гори сва врата отворена, подршку и свих инстуција власти као и опозиције. Зато сам се увек као јавни заговарач за Црну Гору добро осећао јер код нас ова Иницијатива никада није довођена у питање", рекао је на састанку Драгољуб Душко Вуковић.

Председник Марковић и представници Иницијативе за РЕКОМ сагласили су се да су процеси сарадње у региону, који су оснажени Берлинским процесом, чији је и Иницијатива за РЕКОМ део, значајно побољшали климу за подршку Иницијативи и даље јачање међусобног поверења у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво