Ципрас: Напуштамо трновити пут екстремне штедње

Грчки премијер Алексис Ципрас обећао је да ће остати при договореним реформама и буџетским циљевима, након што су међународни кредитори усагласили мере за ублажавање услова отплате дела огромног грчког дуга.

Договорене мере, према речима Ципраса, доприносе одрживости грчког дуга, превазилазе тржишна очекивања и представљају враћање "моралног дуга" грчком народу за његову вишегодишњу патњу током финансијске кризе, преноси агенција АП.

"То, међутим, не значи да треба да одступимо од опрезног курса у погледу буџетске равнотеже и од структурних реформи које су земљи потребне, већ значи да напуштамо трновити пут ригорозне штедње", изјавио је премијер.

Договор који су министри финансија еврозоне постигли у Луксембургу протекле ноћи донео је Грчкој померање рока отплате зајмова за 10 година, чиме је отворен пут за излазак те земље из програма спасилачке помоћи који је користила од 2010. године.

Повериоци су се такође сложили о исплати последње рате из спасилачког пакета од 15 милијарди евра, с циљем да се Грчкој помогне да отплати обавезе у доцњи, да исфинансира дуг који ће доспети и да појача резерве готовине од 24,1 милијарде евра које ће подржати њен излазак на финансијска тржишта.

Званичници еврозоне и Међународног монетарног фонда поздравили су одлуку еврогрупе, а грчки министар финансија Еуклид Цакалотос је назвао "историјским моментом".

"Мислим да је ово крај грчке кризе. Верујемо да је дуг сада одржив и да ћемо бити у стању да изађемо на тржишта", рекао је Цакалотос јутрос у Луксембургу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи