Хрватска, обележен Дан антифашизма без председнице и премијера

Представници организације антифашиста, државни и политички званичници обележили су Дан антифашистичке борбе. Група десничара протестовала против скупа. Председница Грабар Китаровић и премијер Пленковић нису присуствовали свечаности.

У организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА РХ), Сисачко-мославачке жупаније и Града Сиска у шуми Брезовици свечано је обележен Дан антифашистичке борбе, којем нису присуствовали ни председница ни премијер.

На улазу у шуму Брезовица, учеснике свечаности је дочекала група десничара који су транспарентима протестовали против данашњег скупа.

Градоначелник Милан Бандић је извиждан, а гласним негодовањем је пропраћен говор министра Дражена Бошњаковића, који је говорио као изасланик премијера Андреја Пленковића.

Дан антифашистичке борбе Пленковић је грађанима честитао путем Твитера, поруком да се данас обележавају оружани отпор Хрватске нацистичком покрету у Европи за време Другог светског рата и победа Савезника над Хитлером.

Присутни су били представници дипломатског кора, најутицајније опозиционе СДП Давор Бернардић, бивши председници Стјепан Месић и Иво Јосиповић, посланици Милорад Пуповац, Вељко Кајтази, Мирандо Мрсић, Марко Шимић.

Хабулин: Све агресивнија пропаганда ревизиониста

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста (САБХ) Фрањо Хабулин је на обележавању рекао да је актуелна власт у Хрватској "претворила антифашизам на државном ниову у привлачно упаковани производ изложен у излогу и намењен свету".

"Из дана у дан, суочени смо са све агресивнијом пропагандом историјских ревизиониста који уверавају да су прави злочинци били Титови партизани, како је Федеративна Југославија у којој је Хрватска сачувала многе важне особине државности уствари била тамница хрватског народа", рекао је Хабулин.

Рекао је и да ће актуелна власт доказати да је спремна на суочавање с истином о прошлости једино показујући да схвата величину антифашистичке борбе, да прихвата антифашизам као трајни, неизбрисиви и непромењиви темељ данашње самосталне Хрватске и да одаје почаст и онима који су пали у антифашистичкој борби и жртвама фашизма.

Медији подсећају да је у организованој народноослободилачкој борби у Хрватској активно учествовало више од 500.000 хрватских грађана.

У јединицама Народноослободилачке војске борило се око 230.000 бораца из Хрватске, а на њеној територији формиране су 52 бригаде, 17 дивизија и пет од укупно 11 корпуса НОВ-а.

Дан антифашистичке борбе Хрватска обележава од стицања независности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво