Вишеградска група и Аустрија желе избегличке центре ван ЕУ

Аустрија, која од 1. јула преузима председавање ЕУ, и земље Вишеградске групе желе избегличке центре ван Уније, саопштио је премијер Мађарске Виктор Орбан након састанка у Будимпешти.

Виктор Орбан је, на конференцији за новинаре, рекао да су Аустрија и државе Вишеградске групе (Мађарска, Чешка, Словачка, Пољска), сагласне да је неопходна заштита спољне границе ЕУ.

"Пет држава су сагласне да Европа мора бити у стању да своје границе штити и осигура безбедност својим грађанима", објаснио је Орбан.

Изразио је наду да ће Европа након председавања Аустрије ЕУ бити безбеднија.

"Јединствене су државе Вишеградске групе и Аустрије о решењу за успостављање центара за избеглице изван ЕУ", рекао је мађарски премијер.

Међутим, постоје несугласице између Аустрије и чланица Вишеградске групе око квоте за пријем избеглица.

Најавио је да ће државе чланице Вишеградске групе  прескочити неформални мини-самит Европске уније о мигрантима, заказан за недељу у Бриселу.

"Савет ЕУ, а не Европска комисија, требало би да организује Самит ЕУ на ту тему", критиковао је мађарски премијер.

"Разумемо да се државе баве изазовима унутрашње политике, али ово не сме бити резултат паневропске жубре, јер то само ствара хаос", рекао је Орбан. 

Поручио је немачкој канеларки Ангели Меркел да унутрашњо-политички проблеми не треба да воде ка "паневропској журби". 

"Вишеградска група сматра да није посао Европске комисије да организује састанке лидера ЕУ, већ је то посао председника Европског савета Доналда Туска", навео је мађарски премијер.

Подсетио је да је Туск заказао Самит ЕУ за следећи четвртак, 28. јун, а да ће једна од тачака дневног реда бити миграције, и додао да ће Вишеградска група присуствовати Самиту заказаном за следећи четвртак и петак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи