Сплит, деветогодишњи дечак насилно предат оцу Италијану

Службеници Општинског суда у Сплиту предали су деветогодишњег дечака Чесареа Авенатија оцу Алесандру Авенатију иако је око 200 Сплићана дошло да подржи дечакову мајку Нину Кулуз пред зградом у којој су становали и покушало да онемогуће његово одвођење у Италију.

Протест је почео јуче са знатно мањим бројем учесника него пре годину дана, када је био први покушај одвођења дечака оцу у Италију.

Учесници протеста су се поделили у две групе и део њих затворио је излаз са пута. 

Сат и по касније из стана су изашли судски службеници, италијански конзул, отац и бака дечака и адвокати, пренела је Хина.

Током извршења пред зградом су била и два припадника Интерпола.

Комшије кажу како је Чесареово одвођење било страшно и стресно јер је дечак викао, тако да је било очигледно да не жели да га одвајају од мајке.

У једном тренутку Чесаре је викао: "Тата, немој то да ми радиш! Тата, немој да ме водиш".

Осим дечака, оца и породичног пријатеља у аутомобилу којим су се одвезли са њима била и психолошкиња из Ријеке која говори италијански језик.

Због целе ситуције позлило је оцу Нине Кулуз, Чесареове мајке, па је превезен колима Хитне помоћи у болницу. 

Адвокат Нине Кулуз Мишо Живаљић је након извршења рекао да у Хрватској нису дорасли заштити дечјих и људских права, као и да нема квалитетног извршног и породичног закона.

"Деца нису кофери, нити сличне покретности што у нашем законодавству још јесу. Прихватили смо ЕУ, а задржали законе из доба Млетачке Републике. Срамимо се данас сви због једног дечака који није желео да оде тамо где га воде, али га нико није могао чути", рекао је Живаљић.

У фебруару ове године извршење је одложено из безбедносних разлога.

Нина Кулуз и Алесандро Авенати су једно време имали заједничко старатељство над дечаком који је требало да живи у Италији, а мајка је имала право да га виђа сваки дан. Нина је побегла из Италије скривајући се у БиХ, потом се вратила у Сплит, а дечаков отац је два пута покушао да врати сина у Италију.

Она је у међувремену на италијанском суду изгубила старатељство над дечаком, због отмице сина је осуђена на три године и четири месеца затвора, обавезна је Алесандру да исплати 50.000 евра одштете и има обазвезу јављања италијанској полицији у Торину сваких 20 дана.

О случају деветогодишњег Чесареа Авенатија јуче се говорило и у Хрватском сабору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи