Додик тражи референдум за стране судије

Република Српска ће организовати референдум на којем ће се грађани изјаснити о одлуци Валентина Инцка да продужи мандат страним судијама и тужиоцима у БиХ, најавио премијер РС Милорад Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће РС организовати референдум на којем би се грађани изјаснили о могућој одлуци високог представника Валентина Инцка да продужи мандат страним судијама и тужиоцима у БиХ.

"Ако неко наговори високог представника у БиХ Валентна Инцка, који је склон да подлегне притисцима, да продужи мандат страним судијама и тужиоцима, ми ћемо у РС организовати референдум о томе да ли људи прихватају такву одлуку", рекао је Додик за бањалучки "Глас Српске".

Додик је поручио да ће "власт РС тада поштовати вољу грађана Републике Српске".

"Ако људи у РС кажу да је то у реду и да треба да остану стране судије и тужиоци нећемо имати ништа против тога. Али, ако грађани РС кажу да не треба, Народна скупштина РС ће донети одлуке које ће значити да се њихова активност не може признати и бити легитимна у РС", навео је Додик.

Премијер РС је оценио да стране судије и тужиоци треба да оду из БиХ, поручујући да ће "они и отићи".

Коментаришући тврдњу првог заменика високог представника у БиХ Рафија Грегоријана да би одлазак страних судија и тужилаца угрозио владавину закона у овој земљи, Додик је оценио да је "Грегоријан креатор многих ствари у БиХ које су политичке природе и да стоји иза многих политичких обрачуна, због чега жели да употреби судије и тужиоце".

Додик је такође навео да по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму не постоји Суд БиХ, ни страни тужиоци, ни судије, већ су они успостваљени на основу споразума ОХР-а и Председништва БиХ.

"ОХР је једна страна уговора о ангажовању страних судија и тужилаца и не може да буде тај који може да продужи мандат", сматра премијер РС.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво