Договор Атине и Скопља – након владе, на потезу Собрање

Влада Македоније упутила је Собрању предлог закона о ратификацији споразума са Грчком о имену, саопштено је после седнице владе, јавља "Макфакс".

На Преспанском језеру званичници из Скопља и Атине су у недељу потписали договор који предвиђа решавање дугогодишњег спора око имена бивше југословенске републике, према којем би се она звала Република Северна Македонија.

Споразумом је предвиђено да се највероватније у септембру или октобру у Македонији одржи референдум о новом имену.

Влада Републике Македоније разматрала је данас и усвојила предлог закона о ратификацији коначног договора за решавање разлика како је наведено у резолуцијама Савета безбедности УН, престанак привременог споразума из 1995. године и успостављање стратешког партнерства између страна по предлогу Министарства спољних послова, наводи се у саопштењу владе.

Предлог закона треба сада да ратификује Собрање. Да би споразум био ратификован, у првом гласању потребна је проста већина од 31 гласа с тим да се обезбеди присуство 61 посланика, од укупно 120.

Ако председник Ђорђе Иванов остане при ставу и не потпише закон, биће обављено друго гласање у парламенту, а тада ће за изгласавање бити потребна натпросечна већина од 61 посланика, уз кворум од неопходне двотрећинске већине. Иванов има рок од седам дана да потпише закон.

O споразуму се огласио председник Грчке Прокопис Павлопулос. Потпуна примена споразума о новом имену Македоније и промена Устава те бивше југословенске републике су предуслови за њено чланство у ЕУ и НАТО, изјавио је Павлопулос.

Павлопулос је, након разговора са индијским колегом Рам Хатом Ковиндом, који борави у званичној пости Грчкој, рекао да актуелно име Македоње "шири иредентизам".

Споразум о имену би требало да заустави вишегодишњи спор између Грчке и Македоније.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич рекла је, иначе, да ће Европска комисија и европске институције користити име Бивша Југословенска Република Македонија све док споразум Атине и Скопља у потпуности не буде спроведен.

Споразум је, међутим, покренуо масовне протесте опозиције и грађана обеју држава. У насилним протестима испред зграде Собрања синоћ је повређено 17 особа, међу којима 10 полицајаца, док је 26 демонстраната приведено, саопштило је македонско Министарство унутрашњих послова.

Наводи се да је група од око 50 демонстраната насилно упала у два угоститељска објекта, где су ломили инвентар и изазвали страх и панику међу гостима. У једном од тих објеката, демонстранти су бацили сузавац.

У близини хотела "Холидеј ин" запаљен је комби марке "фијат", а пожар су угасили ватрогасци.

МУП наводи и да је новинар портала Инфомакс одбио да се легитимише и да је пружао отпор због чега је приведен у полицијску станицу. После утврђивања његовог идентитета, он је пуштен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво