"Чини се да су на делу елементи тоталитарног система у Хрватској"

Католичка црква у Хрватској поручила је да се чини као да су у тој држави на делу елементи тоталитарног система, где политичка странка каже своје и сви томе морају да се повинују.

Хрватска бискупска конференција, наиме, усвојила је изјаву Комисије Iustitia et pax "Савест – чувар човековог достојанства и слободе", који је представљен на конференцији за новинаре са циљем да се јавности упути порука да се све чешће "оспорава право грађана да се слободно изјасне о политичким и светоназорским питањима".

Ђаковачко-осјечки набискуп Ђуро Хранић је рекао да делује као да су "у друштву на делу елементи тоталитарног система где политичка странка каже своје и сви тако треба да се понашају".

"Имали смо расправу о Истанбулској конвенцији и видели смо изјаве које су оспоравале право на гласање по савести. Негира се право на организирање референдума. Убрзо ће у расправу ући закон о побачају. Право на призив савести је задња црта обране демократије, кажу", поручио је Хранић.

Црква, речено је новинарима, треба да учествује у јавној расправи о закону о побачају.

Не би било добро да се формира стручни тим за закон о побачају који је само једног светоназорског уверења. 

"И бискупи имају право и дужност да учествују у јавној расправи", поручили су бискупи, пренели су хрватски медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво