Јоксимовић: Македонија и Грчка дошле до фер и одрживог решења

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже за РТС да су Атина и Скопље у решавању спора око имена дошли до фер и одрживог решења, које је у суштини компромисно. Истакла је да се без сваке дилеме ради о историјском споразуму.

Александра Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да је питање имена Македоније било једно од три отворена питања Западног Балкана.

"То је једно од три отворена питања Западног Балкана за које се сматрало вероватно да је једно од најједноставијих, међутим било је потребно да дође до озбиљне унутрашње политичке кризе у Македонији, која се завршила готово грађанским ратом", навела је Јоксимовићева.

Подсетила је да је девет пута предлагано отварање претприступних преговора са Македoнијом од стране Европске комисије.

"Дакле препоруке су биле ту, али Грчка је та која је у дугом низу година блокирала напредак Македоније како према ЕУ, тако и према и НАТО-у", рекла је Јоксимовићева.

Додала је и да 2008. године Македонија није добила позив за чланство у НАТО-у због грчког вета.

"У међувремену дошло је до дефицита демократских потенцијала унутар саме Македоније и када је већ дошло до руба грађанског рата, који се увек могао прелити и на дестабилизацију региона, дошло је до великог притиска од стране међународне заједнице и Грчка и Македонија су дошле до једног фер и одрживог решења, које је заправо у суштини компромисно", објаснила је Јоксимовићева.

"Македонија је задржала у свом називу име Македонија, али је добила префикс северна, са друге стране задржано је име језика македонски и нације Македoнци", истакла је директорка Центра за спољну политику.

Указала је да је референдум нешто што би процедурално требало да се прође како би се овај процес укупно окончао на задовољство свих страна.

Навела је да је Грчка значајно изгубила на угледу унутар ЕУ због овог спора, као и да мисли да ће ово бити додатни импут да Грчка поврати своје место.

"Ови преговори су се водили уз подршку Уједињених нација, Метју Нимиц је један од оних који је као специјални изасланих УН потписао такође овај споразум. Колико је он значајан за ЕУ видимо кроз присуство високе представнице за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерике Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана", рекла је Јоксимовићева.

На питање да ли то значи да ће Македонци одмах започети преговоре са ЕУ, Јоксимовићева каже да у овом тренутку постоји драфт закључака за самит који треба да се одржи 28. и 29. јуна у Бриселу – Самит шефова држава и влада ЕУ у којем један од закључака каже да се отварају претприступни преговори са Македонијом и Албанијом.

"Истовремено постоји скепса због одређеног броја земаља које се са оваквом одлуком у овом тренутку не слажу у потпуности. Ова група је предвођена Француском, ту су и Данска и Белгија, чују се гласови и Шпаније и Португала, али верујем да је ово једна толико велика и добра вест за ЕУ да ће скепсе до 28. и 29. јуна бити превазиђене и да ће ЕУ донети позитивну одлуку у вези са отварањем преговарачког процеса", нагласила је Јоксимовићева.

Објаснила је да скепса потиче, између осталог, и од тога што неке од држава сматрају да је потребно да се у потпуности овај споразум имплементира пре него што дође до следећих корака и додала да је то је доста компликован процес имајући у виду одржавање референдума у Македонији.

Што се тиче региона, Јоксимовићева сматра да је ово један додатни подстицај за напредак региона према европским интеграцијама, ка решавањима других питања која су остала отворена на Западом Балкану.

"Када говоримо о Србији мислим да ће сада све очи бити упрте у процес нормализације односа између Београда и Приштине и да ће сви очекивати да ће то бити следеће питање које ће бити успешно решено кроз потписивање правно обавезујућег споразума", закључила је директорка Центра за спољну политику.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво