Црна Гора предузима мере за смањене прилива миграната

Црногорски премијер Душко Марковић рекао је да Црна Гора предузима бројне мере како би смањила прилив илегалних миграната у Европску унију. Oценио je да је ситуација забрињавајућа, јер је повећан број миграната који из Грчке преко Албаније стижу у Црну Гору.

Душко Марковић је у интервјуу за аустријску Орф телевизију рекао да је у првих пет месеци регистровано 1.500 илегалних прелазака у Црну Гору, што је доста више него претходне године.

"Верујем да ћемо заједнички, радећи у региону, успети да одговоримо том изазову. Црна Гора има посебан план за ту ситуацију, има Оперативни тим који је стављен у функцију и надам се да ћемо наћи одговарајућа рјешења" , рекао је Марковић, преноси ЦдМ.ме.

Марковић је додао и да су недавно министри унутрашњих послова Црне Горе и Албаније договорили интензивнију заједничку контролу границе, као и да Црна Гора интензивно сарађује са Фронтексом и то у оперативним акцијама, али и разменом информација и анализа ризика.

Према његовим речима, у Црној Гори постоји Центар за мигранте, а припремљене су и посебне локације за прихват избеглица, за случај да тај талас захвати и Црну Гору.

"Јачамо наше капацитете, покренули смо према Европској комисији пројекат санације једне старе југословенске карауле на граници са Албанијом која би могла бити миграциони прихватни центар како бисмо ствари боље контролисали. Предузећемо све како не бисмо доживели онај велики ризични талас који се десио 2015. који није захватио Црну Гору", реко је Марковић.

Он је додао да је очито да се рута мења.

"Сада се очигледно рута мења, преко Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и даље према Европи. Радимо на свим пољима како бисмо одговорили овом изазову и смањили притисак на границе Европске уније", рекао је црногорски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво