Ципрасова влада преживела гласање о поверењу

Влада грчког премијера Алексиса Ципраса преживела је гласање о поверењу. Захтев да се гласа о поверењу влади поднео је лидер главне опозиционе партије Нова демократија Киријакос Мицотакис због договора Грчке са Македонијом о новом имену те бивше југословенске републике.

Исход гласања је, како преноси Ројтерс, омогућио потписивање историјског споразума између Атине и Скопља.

Против захтева Киријакоса Мицотакиса гласала су 153 посланика, док је 127 било "за". У грчком парламенту има 300 места, а гласало је 280 посланика.

Након гласања прочитано је и писмо Паноса Каменоса, лидера страке "Независни Грци", која је у коалиционој влади, а у ком се наводи да је посланик Димитрис Каменос избачен из посланичке групе те партије.

Димитрис Каменос је, како је пренела грчка агенција АНА, гласао за захтев Мицотакиса, а против владе.

Посланици су гласали после три дана расправе у парламенту, док је на хиљаде Грка протестовало испред зграде парламента, позивајући Ципраса да поднесе оставку.

Полиција је у једном тренутку употребила сузавац да би спречила демонстранте да уђу у зграду.

Ципрас: Ово су историјски дани за Грчку

Ово су историјски дани за Грчку, изјавио је пред парламентом грчки премијер Алексис Ципрас указујући на брз и "згуснут" развој догађаја, како на плану економије, тако и у вези са споразумом са Скопљем о решењу спора око имена.

"Држава је постигла договор са Бившом Југословенском Републиком Македонијом о коначном решењу проблема који траје већ три деценије. Обезбедила је прелаз Грчке из периода економске слабости и међународне изолације у период динамичног опоравка привреде и јачања међународног положаја", рекао је Ципрас у обраћању посланицима пре гласања о поверењу влади, преноси АНА.

Ципрас се запитао зашто је опозиција покушала да "сруши владу" најмоћнијим институционалним оружјем у веома позитивном тренутку за Грчку, преноси АНА.

"Све што ви тражите је да влада падне пре него што држава заврши свој излазак из програма у који сте је ви увели. Знате да је почетак новог доба за државу почетак одбројавања вашег политичког плана", рекао је Ципрас обраћајући се посланицима опозиционе Нове демократије, назвавши њеног лидера Кирјакоса Мицотакиса "политичким опортунистом", преноси АНА.

Одговарајући на критике опозиције да је договор Скопља и Атине "поделио Грчку и ујединио Скопљанце", Ципрас је приметио да се исти аргумент користи у Македонији против тамошњег премијера Зорана Заева.

"Са вашим неодговорним ставом према спору око имена, одлучили сте да отворите Пандорину кутију. Дали сте легитимност екстремним запаљивим аргументима и екстремној националистичкој терминологији, како бисте ловили у мутним водама националистичке публике. Дозволили сте вашим посланицима, ако их и нисте охрабривали, да причају о издајницима и велеиздаји", рекао је Ципрас.

Говорећи о договору са Скопљем, Ципрас је нагласио да је постигнут добар договор.

"Ваш проблем није што је ово лош договор. Проблем је што имамо договор, а још горе по вас је то што је он добар... Не желите да ова влада успе онде где ваша није", поручио је Ципрас опозиционим посланицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво