Димитров: Сутра је историјски дан за Македонију

Македонски министар спољних послова Никола Димитров изјавио је да је сутра историјски дан за Македонију којим се овој земљи отвара будућност, мислећи на најављено сутрашње потписивање договора око имена између Македоније и Грчке, које треба да се одржи на Преспанском језеру.

МИА преноси да је Димитров у присуству шефице бугарске дипломатије Екатерине Захаријеве, поручио да "сутрашњи дан представља велики корак ка затварању питања које је старо колико и независност Републике Македоније, практично од 1991 године".

"Прошлост не можемо да изменимо, будућност можемо. Мислим да је то веома велики чин, на који смо на неки начин охрабрени Договором о пријатељству са Бугарском", казао је Димитров.

МИА преноси да је Захаријева изразила уверење да ће након потписивања договора са Грчком Македонија коначно моћи да отпочне преговоре за чланство у ЕУ, а потом да добије и позив за улазак у НАТО.

Споразум о решавању македонско-грчког спора око имена и стратешком партнерству Македоније и Грчке биће потписан сутра у месту Псарадес на грчкој страни Преспанског језера, а званични састанак две делегације биће настављен у Отешеву, на македонској страни језера.

Церемонији потписивања споразума на позив премијера Грчке и Македоније Алексиса Ципраса и Зорана Заева присуствоваће висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан, саопштила је европска служба за спољне послове.

Споразум ће бити потписан у 10:30 часова по локалном времену, а АНА преноси да ће потписивању присуствовати и представница генералног секретара Уједињених нација Розмари Дикарло.

Делегације ће предводити премијери Заев и Ципрас који ће се обратити, након чега ће потпис на споразум ставити министри спољних послова две земље Никола Димитров и Никос Коцијас, заједно са међународним посредником УН у преговорима Метјуом Нимицом, наводи МИА.

Заев ће, како се наводи, у Псарадес допловити бродом, ако временски услови то дозволе, заједно са шефом дипломатије или копном преко новог граничног прелаза.

Атина и Скопље су, након две и по деценије, постигли историјски споразум да Република Северна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи