Католичка црква у Аустрији: Оштрији услови за комеморацију у Блајбургу

Аустријска бискупска конференција пооштриће услове за одобрење одржавања комеморације у Блајбургу, потврдио је после летњег заседања конференције бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шонборн.

Бискупска конференција је расправљала о овогодишњој комеморацији на Блајбургу, која је званично пријављена као верска манифестација.

"Мора се спречити свака инструментализација комеморације у политичке сврхе", рекао је кардинал Кристоф Шонборн и нагласио да би скуп на Блајбургу смео да буде само "верска служба у спомен убијених у страшном ратном и поратном времену".

Додао је да је то нарочита жеља Католичке цркве у Корушкој, у којој се Блајбург налази и најавио оштрије услове за одобрење одржавања комеморације.

Кардинал је апеловао и на световне власти да буду још консеквентније у прогону оних који носе нацистичка обележја, преноси портал Индекс.

Бечки кардинал имао је и поруку за Хрвате: "И нама у Аустрији је требало дуго времена да се суочимо с властитом историјом. Дошло је време да то учине и Хрвати. То је један тежак, болан и преко потребан процес".

Надлежна дијецеза Гурк одредила је већ ове године нова и строга правила за организаторе, међу којима је Хрватска бискупска конференција, а Сабор финансијер и покровитељ, и то због све гласнијих протеста и чињенице да европски медији скуп у Блајбургу описују као "највеће неонацистичко окупљање у Европи".

Ове године је аустријска полиција ухапсила седам људи и девет новчано казнила због кршења Закона о забрани нацистичких симбола на комеморацији.

Дијецеза Гурк је забранила да се на комеморацији носе политички симболи, заставе које нису званично хрватске, као и транспаренти и униформе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи