Скопље објавило споразум са Атином, у Грчкој о неповерењу Ципрасу

На данашњој седници владе Македоније размотрен је и једногласно усвојен извештај о решењу за спор због имена између Скопља и Атине, као и о стратешком партнерству између две стране. У Скопљу поново протест против промене имена. Грчки парламент расправља о неповерењу влади Алексиса Ципраса.

Након што је усвојен извештај, влада је донела одлуку да споразум објави на свом сајту, рекао је портпарол македонске владе Миле Бошњаковски, преноси МИА.

"Споразум носи назив 'Коначни споразум о решењу несугласица као што је описано у Резолуцијама Савета безбедности УН 817 (1993.) и 845 (1993.) и о успостављању стратешког партнерства између страна'", рекао је Бошњаковски на конференцији за новинаре.

Датум састанка премијера Македоније и Грчке, Зорана Заева и Алексиса Ципраса, на којем би споразум требало да буде потписан, још није одређен, наводи македонска агенција.

"Још информација уследиће сутра, када ће бити саопштено када и где ће тачно састанак бити одржан", навео је портпарол македонске владе.

Опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ саопштила је да неће подржати ревизију Устава ради промене имена земље. Лидер те партије Христијан Мицкоски најавио је да ће у недељу организовати протестни марш у Битољу.

Истакао је да је споразум у потпуној супротности са националним интересима Македоније и упитао владу како намерава да парламент усвоји договор о називу путем просте већине, ако истовремено наводи да планира да предложи уставне амандмане за које је потребна двотрећинска већина.

Поново протест против промене имена

У међувремену, грађанска удружења су, друго вече заредом, испред парламента у Скопљу одржала протест против договора Атине и Скопља о новом називу Република Северна Македонија.

Учесници протеста су захтевали да се обуставе све активности везане за промену уставног назива Македоније, истичући да је споразум о имену штетан по земљу, јавила је МИА.

"Сваки грађанин би требало да се прикључи протестима и одбаци споразум. Ово су критични тренуци за земљу, устанимо против неодговорних политичара", рекао је један од учесника протеста.

Неки од демонстраната су певали патриотске песме и извикивали име председника Ђорђа Иванова.

Током јучерашњег протеста, ухапшено је десет особа због нарушавања јавног реда, преноси МИА.

Расправа о неповерењу Ципрасу

С друге стране, грчки парламент почео је вечерас расправу о захтеву за неповерење влади премијера Алексиса Ципраса, који је поднео лидер главне опозиционе партије Нова демократија Киријакос Мицотакис.

Расправа ће се окончати до 14 часова у суботу, одлучило је Председништво парламента, преноси АНА.

Мицотакис је, подносећи захтев, оптужио владу да и економијом и националним питањима руководи "на опасан начин и без парламентарног легитимитета", а споразум са Скопљем је назвао штетним по националне интересе и "коначним ударцем за Грке који су претрпели године строге штедње".

"Ципрас се спрема да потпише споразум и обавеже земљу оквиром који ће нас ставити пред свршен чин. Комбинација економских и националних питања није случајна, већ је свестан избор како би се скренула пажња са економских питања", рекао је опозициони лидер.

Иначе, захтев за гласање о неповерењу прихвата се само уколико га подржи апсолутна већина од око 300 посланика изабраних у парламент, напомиње грчка агенција.

Ципрасова владајућа левичарско-десничарска коалиција има 154 места у парламенту, па нема много изгледа да влада падне, оцењује Ројтерс.

Међутим, указује британска агенција, уколико парламент ипак изгласа неповерење влади, Ципрас би морао да мандат преда председнику земље. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи