Хан: Иванов непристојан, морао је да саслуша Заева

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан изразио је очекивање да ће, у светлу договора Ципраса и Заева око имена, земље чланице ЕУ дати "зелено светло" Европској комисији за почетак припрема за приступне преговоре са Скопљем.

"Убеђен сам да ће земље чланице после овог споразума подржати предлог Комисије и дати позитивну препоруку за почетак приступних преговора", поручио је Хан.

Јоханес Хан се на брифингу за новинаре у Бриселу осврнуо и на одбијање председника Македоније Ђорђа Иванова да потпише споразум о имену који су постигли премијери Грчке и Македоније Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Иванов је после само два минута изашао са јучерашњег састанка са премијером и министром спољних послова Македоније Зораном Заевим и Николим Димитровим.

"На њему је да има своје мишљење, али морао је да саслуша премијера. То је израз основне пристојности", рекао је Хан.

Нагласио је да иако председник има своју "уставну улогу", сви и у Македонији и Грчкој морају да разумеју да је у питању споразум који води нормализацији између две земље.

"А нормализација увек значи побољшање могућности за људе, за послове, једноставно боље могућности за живот", поручио је Хан.

Он је поновио да у случају Македоније то значи и отварање могућности за даље евратлантске интеграције.

Земље чланице ЕУ и даље преговарају о могућности постизања консензуса око почетка приступних преговора са Македонијом и Албанијом.

Уколико се договор постигне Европски савет би на самиту 28. и 29. јуна требало да да и званично "зелено светло" за почетак прступних преговора Скопља и Тиране.

У дипломатским изворима у Бриселу наглашава се да су земље чалнице и даље неодлучне да одобре нове кораке у приступном процесу првенствено када је реч о Албанији и квалитету спроведних реформи у области владавине права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво